iphonex-front-homescreen

Apple iPhone X

Förhandssnacket runt iPhone X gjorde att förvänt­ningarna blev skyhöga, och den lyckas faktiskt leva upp till dem. Men hur bra är kameradelen?

av Prylguiden #Fototillbehör #Apple
9.3

Apple iPhone X markerar iPhone-
seriens tioårsjubileum och man har inte sparat på krutet. Först och främst är den stor – större än iPhone 8 men mindre än 8 Plus, även om man får en stor skärm på 5,8 tum. Den går ända ut till kanten och är av OLED-typ, vilket betyder suveräna färger och lysande kontrast samt ett överflöd av pixlar per tum som gör den fantastiskt detaljrik.
Förutom bra ansiktsigenkänning, trådlös laddning, blixtrande snabb processor och ett välfungerande operativsystem har iPhone X även en helt ny kameradel. Bildsensorn är större än hittills, och det märks tydligt på bildkvaliteten. Här syns väsentligt fler detaljer i högdagrar och skuggor än hos konkurrenterna. Partier i en ljus himmel som fräter ur hos de flesta andra, bevarar viktiga detaljer hos Apples toppmodell. Bilder av människor tagna i motljus blir så perfekt exponerade, att vi flera gånger blev direkt imponerade. Skärpa och detaljgrad har också förbättrats, så det kan vara svårt att se skillnad på bilder från telefonen och bilder från en bra kamera, om man inte granskar dem på stora utskrifter.
Apple bjuder även på andra godsaker, som det kraftigt förbättrade porträtt­läget. Förutom den programvarubaserade bakgrundsoskärpan, som ofta ger mycket fina resultat, finns det nu också möjlighet att simulera olika ljussättningar i motivet genom att trycka på skärmen. Mest imponerande är inställningen ”Scenljus mono”, där porträttet görs svartvitt, modellen friläggs och bakgrunden blir kolsvart. Funktionerna är fortfarande på betastadiet, men de lovar mycket gott för framtiden.
Kameradelen är världens bästa i en mobiltelefon, och tillsammans med de andra fördelarna får den oss att dela ut ett betyg på rekordnivå.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

I dag finns det inte någon bättre mobilkamera än den i iPhone X. Bilderna är helt suveräna och telefonen är rakt igenom en lyxprodukt.
Video spelas in med fin 4K-kvalitet, men vissa konkurrenter är aningen bättre i denna gren. Den stora modellen med 256 GB kostar 13195 kronor.

Specifikationer

Märke
Apple