Manfrotto BeFree MKBFRA4-BH

priset är hyggligt och specifikationerna bra, men när vi tog med stativet på utflykt höll det inte allt vad Manfrotto lovar.

#Stativ #Manfrotto
7.9

Befree är den italienska tillverkarens senaste superkompakta resestativ. I priset ingår både kulhuvud och en bra väska, och hela paketet väger bara 1,4 kilo. Benen är indelade i fyra sektioner. De spänns med snabblås, och det är bättre än med konkurrenternas klämringar. Stativet fälls ihop genom att man viker benen bakåt, så att fötterna hamnar uppe vid kulhuvudet, och därför är den hopfällda längden bara 40 cm. Utfällt kan benen justeras i två vinklar för att nå en lämplig höjd. Maxhöjden är 144 cm.
Benen är av aluminium, och kulhuvudet är primitivt men fungerar bra. Enligt specifikationerna kan Befree bära kameror på upp till fyra kilo, men det stämmer inte i praktiken. Vi testade stativet med en stor spegelreflexkamera med telezoom och inbyggd stativfot. Detta vägde tillsammans 2,9 kilo och balanserade perfekt på stativet. Två av tre bilder blev suddiga för att utrustningen inte var helt lugn och stilla. Med en systemkamera på ett halvt kilo fick vi samtliga bilder skarpa.

Omdöme

Manfrotto lovar att Befree klarar en kamera på fyra kilo. Det kan den också, men den kan inte hålla kameran lugn, och därför blir betyget sämre. För lättare kameror och de minsta spegelreflexerna med normaloptik är det dock ett fint stativ för sitt pris.

Specifikationer

Märke
Manfrotto