Serif PhotoPlus X6

En blick på betygen avslöjar att vi inte var nöjda med prestandan. Photoplus startar och jobbar stabilt men gör inte alltid som man vill.

#Program #Serif
8.2

Serif ställer upp med ett ganska seriöst program, som till och med har sjunkit 20 procent i pris sedan vårt senaste test. Det är ett klassiskt utformat bildbehandlingsprogram med inbyggd organiseringsdel, och allt sammantaget är arbetsytan hyggligt väl strukturerad. Det finns ett omfattande urval av verktyg, dock inga av de nyare, avancerade funktionerna som t.ex. kan skala en bild och ta hänsyn till motivet och bevara en persons utseende. Det finns en väl utbyggd lagerfunktion med fler möjligheter till olika justeringslager än i exempelvis Elements. Klickar man på Photo Fix-ikonen visas en utmärkt dialogruta med möjlighet att styra ljushet, brus, vitbalans, objektivfel med mera samt lägga till effekter. Dialogrutan är något överraskande helt identisk med råkonverteraren, men det funkar. Det går däremot inte att hämta in bilder i programmet via en skanner, och flera funktioner har gömts undan litet för väl i menysystemet. En blick på betygen avslöjar att vi inte var nöjda med prestandan. Photoplus startar och jobbar stabilt men gör inte alltid som man vill. Väljer man t.ex. att jobba med skuggorna i en bild sätter programmet tänderna även i högdagrarna, vilket ju är precis vad man vill undvika. Det drar ner betyget.

Omdöme

Testets näst dyraste program visar goda takter men når inte upp till konkurrenterna från Adobe och Croel, då vissa funktioner är litet oprecisa, och vi saknar vissa verktyg.

Specifikationer

Märke
Serif