PSE2018_3in_boxshot_3D_shadow

Photoshop Elements 2018

Adobe håller sig till traditionerna och släpper en ny årlig version av Elements. Programmet är fortfarande ett bra verktyg, men vi saknar en större uppgradering.

#Program #Photoshop
8.8

Photoshop Elements 2018 är nummer 16 i ordningen, men överraskande nog är namnet inte Elements 16. Med det nya namnet skulle man kunna tro att 2018 blir året när Adobe verkligen fyller programmet med nya, avancerade funktionerna. Tyvärr begränsar de viktigaste nyheterna sig till olika effekter under fliken Guidad. Här kan man t.ex. göra dubbelexponeringar och akvareller, vilket Elements emellertid klarar väldigt bra. I Organiseringsdelen hittar man fler nyheter, bland annat funktionen Automatiskt urval där Elements kan välja den bästa bilden i en mapp, och det funkar bra om det ska gå undan.
Elements är fortfarande ett bra program för både bildbehandling och organisering. Gränssnittet är identiskt med föregångarens; alltså är det både enkelt och lättöverskådligt.
Det råder inga tvivel om att Adobe med Elements främst satsar på att göra det så enkelt som möjligt att åstadkomma blixtsnabb bildbehandling och skapa snygga effekter på ett kick. Det ligger t.ex. nu hela 49 funktioner under Guidad. Det är bara lite synd att den annars utmärkta råkonverteraren inte har byggts ut med fler av funktionerna som vi hittar hos både Photoshop CC och Lightroom, t.ex. korrigering av objektivfel. Det gäller även för verktygen och 3D-funktionerna som finns i CC-versionen, t.ex. Ritstiftet. Det skulle göra programmet ännu roligare för entusiasten.
I och med att man med ett CC-abonnemang får både Photoshop CC och Lightroom CC för 120 kronor om månaden – alltså 1 440 kronor om året, är Elements inte längre något budgetalternativ. Däremot är det prisvärt att köpa Photoshop Elements tillsammans med videoprogrammet Premiere Elements. Paketet med de båda programmen kostar bara 1 497,50 kronor.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Stabilt och kompetent program för bildbehandling med en fin råkonverterare. Användarvänligheten är i toppklass, och de kreativa inslagen är bra.
Även om råkonverteraren är bra saknar vi ett flertal funktioner, vi hade gärna sett fler avancerade funktioner. Priset är nästan lika högt som Creative Cloud.

Specifikationer

Märke
Photoshop