Photomatix pro 5

Den femte versionen av Photomatix bjuder på ett enklare och mer överskådligt användargränssnitt. Programmet har blivit ett oumbärligt verktyg för att göra hdr-bilder extra fina.

#Program #Photomatix
8.5

Med HDR lägger man samman flera bilder med olika exponering för att få med fler detaljer i skuggor och högdagrar. Photomatix Pro är den stora pionjären bland HDR-programmen, och version 5 når nya höjder. Användargränssnittet är enkelt och överskådligt, även om programmet är späckat med avancerade funktioner som alla funkar riktigt bra. Man kan öppna filerna direkt från exempelvis Lightroom. Det är möjligt att aktivera perspektivkontroll, brusreducering och andra korrigeringar och sätta ett max för hur hårt programmet får jobba på dem. Photomatix kan också avlägsna så kallad ghosting, d.v.s. rörelse i delar av motivet mellan bilderna, och det funkar bra. Är man inte nöjd med programmets förslag till den perfekta HDR-bilden kan man göra selektiva justeringar. Här är det bra att man ser ändringarna löpande.
En smart funktion är Finishing Touch. Här kan man som ett sista steg korrigera kontrast och färger samt applicera skärpa direkt i programmet innan man sparar bilden. Priset är i högsta laget.

Omdöme

Ett riktigt starkt HDR-program som dock är i dyraste laget med tanke på att det bara kan användas till HDR. När du väl har lärt känna det och fått koll på de avancerade funktionerna kan du verkligen få fina och inte minst naturtrogna resultat. Det tar upp kampen mot Googles HDR Efex Pro 2.

Specifikationer

Märke
Photomatix