Phase One Capture One Pro 7

Vi hade räknat med konvertering i toppkvalitet från Capture One, som dock överraskade med en medelmåttig prestation vad gäller bruset och att plocka fram detaljer i skuggor och högdagrar.

av Prylguiden #Program #Phase One
8.5

Capture One Pro är studiofotografernas favorit. Här kan man liksom i Lightroom göra en s.k länkad exponering, d.v.s. fota direkt från kameran till datorn och skapa förinställningar i råkonverteringen, så att bilderna blir klara att användas nästan direkt. Man kan överföra bilderna trådlöst till sin Ipad samtidigt. Capture One funkar också fint som vanlig råkonverterare. Man får dock vara beredd på en ganska hög inlärningskurva, som inte blir mindre brant av att de viktiga funktionerna måste klickas fram i olika fönster. Använder man två skärmar kan man dock dra bort fönstren till skärm nummer två. Det är praktiskt. Den branta inlärningskurvan medför dock också att när man väl behärskar programmet ger det många möjligheter. Vi hade räknat med konvertering i toppkvalitet från Capture One, som dock överraskade med en medelmåttig prestation vad gäller bruset och att plocka fram detaljer i skuggor och högdagrar. I gengäld finns det särdeles goda möjligheter att skärpa bilderna utan att det uppstår biverkningar som skuggor i övergångar mellan ljust och mörkt. Databasen är väluppdaterad med kameror och objektiv från främst Canon och Nikon. Capture One finns i en lätt bantad version, Capture One Express, för ytterst rimliga 461 kronor. Då får man dock undvara t.ex. fjärrstyrd exponering.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Som betygen avslöjar rör det sig här om ett riktigt bra program, som dock är svårt att bemästra och som är ganska dyrt. Det är avancerat och har goda möjligheter att förse bilderna med extra skärpa.

Specifikationer

Märke
Phase One