Phase One Capture One Pro 12

Råkonverteraren Capture One Pro har äntligen fått maskeringsverktyg som Lightroom, och den gör ännu bättre bruk av dem än konkurrenten.

av Prylguiden #Program #Phase One
8.9

Phase One Capture One Pro 12 är en fantastisk råkonverterare som har kommit med ett nytt och förbättrat användargränssnitt med nya ikoner och en uppbyggnad som gör det lättare att hitta i programmet. Och det är välkommet – inte minst eftersom inlärningströskeln hos det här proffsanpassade programmet är rätt hög. De näst intill oändliga justeringsmöjligheterna hos Capture One Pro 12 kan kännas förvirrande, och det tar tid att lära känna programmet. Men när man väl har vant sig, får man perfekta möjligheter att justera bilderna.
Du kan anpassa användargränssnittet och snabbkommandona helt efter dina behov, vilket ger en hög flexibilitet utifrån motiven som du jobbar med.
En av de största nyheterna i version 12 är maskeringsverktygen Linear Gradient Mask och Radial Gradient Mask som gör att man kan välja vilka delar av bilden som justeringarna ska påverka, samt Luminosity Mask där man väljer att bara påverka en viss ljusstyrka.
Verktygen ger dessutom möjlighet att arbeta i lager, vilket man inte kan med konkurrenten Lightroom. Du kan skapa masker i egna lager, så att du enkelt kan anpassa genomskinligheten eller stänga av justeringen. Det fungerar väldigt bra.
Hastigheten vid import, export och justering är bra. Det tog oss fem minuter och 54 sekunder att importera 2 000 råfiler. Sedan tog det 40 minuter tills alla miniatyrbilderna var på plats, men vi kunde ändå jobba med övriga bilder under väntetiden.
Capture One kan köpas en gång för alla för 3 639 kronor, eller så kan du abonnera för 250 kronor i månaden. Det är dock dyrt; ett abonnemang på Light­room och Photoshop kostar mindre än hälften.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Capture One Pro 12 ger optimala möjligheter för exakt justering av exponering och färger. De nya maskeringsverktygen är väldigt bra.

Priset är högt och inlärningströskeln likaså. Därför är Lightroom Classic CC och Photoshop fortfarande det mest attraktiva valet för amatörfotografen.

Specifikationer

Märke
Phase One