anm_phaseOne10_01

Phase One Capture One Pro 10

Marknadens mest avancerade bildbehandlingsprogram finns nu ute i version 10, och vi noterar särskilt förbättringar av skärpefunktionen.

av Prylguiden #Program #Phase One
8.6

Phase One Capture One Pro 10 är först och främst ett mycket bra program för porträtt-, mode- och reklamfoto. Många yrkesfotografer gillar att Capture One är extra bra på att skicka exponeringarna direkt från kameran in i programmet via en kabel.
För oss andra påminner Capture One om Lightroom, med ungefär samma upplägg på skärmen, och innan bilderna kan behandlas måste de importeras från minneskortet, hårddisken eller direkt vid tagningen. Sedan måste de exporteras för att kunna användas. Capture One Pro 10 har dock många fler och mer avancerade funktioner än Lightroom. Det finns ett par större nyheter jämfört med version 9. Den första är en proofing-funktion. Oavsett vilken programvara du använder för att bildbehandla, kommer bilden att ta sig lite olika ut i olika situationer, beroende på hur du använder den.
Med proofing-funktionen kan du på förhand kolla hur bilden blir om du exporterar den som exempelvis sRGB eller Adobe RGB, eller om du skriver ut den på skrivaren med de olika pappersprofilerna som finns installerade. Färgerna och den upplevda skärpan kan variera rätt mycket mellan olika alternativ.
Nästa nyhet är att skärpan nu läggs på en importerad bild i tre steg, och dessa hanteras var för sig. Först kommer man till objektivkorrigeringen, där bilden kor­rigeras med avseende på kända fel i det objektiv som bilden är tagen med. Nästa steg är kreativ skärpa, där man tillför så mycket skärpa som man tycker att motivet behöver. Det sista steget handlar om output-skärpan, där man manuellt eller via förinställningar lägger på extra skärpa, till exempel på bilder som ska skrivas ut i stället för att visas på skärm.

Capture One 10 kommer från Phase One, företaget som bland annat tillverkar mellanformatskameror med priser från 238000 kronor och uppåt. Capture One 10 är trimmat för att vara snabbare och stabilare, och så har det ett mer omfattande stöd för komprimerade råfiler. En annan nyhet är att man vid direktfångst (tethered shooting), det vill säga när bilderna skickas direkt från kameran till Capture One i datorn, nu kan arbeta med fokusering även i kameror från Canon, Nikon och Sony, och inte bara i Phase Ones egna kameror. Detta är särskilt intressant vid reklamfotografering, där kameran kan vara omgiven av reflektorer och andra belysningsattiraljer, eller där kameran kan hänga uppe under taket och vara riktad ner mot en uppställning av mat, möbler etc.
Du får rabatt om du uppgraderar, och version 10 är gratis om du nyligen har köpt version 9. Du kan även prenumerera på programmet för cirka 145 kronor i månaden. Programmet finns på engelska och svenska.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Version 10 innehåller bra och användbara förbättringar av Capture One för yrkesfotografer, och skärpan i tre steg fungerar fint.
Både funktionerna och inlärningströskeln ligger på en mycket högre nivå än vad de flesta fotoentusiaster behöver i ett bildbehandlingsprogram.

Specifikationer

Märke
Phase One