Phase One Capture One 9

Världen över arbetar många proffsfotografer med danska Capture One. Version 9 av Capture One satsar mer än någonsin på entusiasterna.

av Prylguiden #Program #Phase One
8.7

Phase One Capture One 9 är reklam­fotografernas favoritprogram i studion men tilltalar också andra proffs samt entusiasterna. Programmet har redan från början haft en utmärkt råkonverterare, som bjuder på ännu fler justeringsmöjligheter än Adobe Camera Raw. Capture One stöder nu 400 kameror och uppdateras löpande. Version 9 har gjorts än mer attraktiv för entusiaster. För det första kan man nu prenumerera, precis som på Adobes program. Det kostar 141 kronor i måna­den. Dessutom är det späckat med funktioner. En av de stora nyheterna är möjligheten att knyta sökord till enskilda bilder samt att skapa bibliotek av sökord. Byter du från Lightroom kan sökord därifrån importeras i Capture One, som således nu är ett kombinerat organiserings- och redigeringsprogram. En förbättring är också att ljushet och färgmättnad bevaras bättre än i något annat program, när du t.ex. jobbar med kontrasten i bildredigeringen. Dessutom är möjligheten att måla på masker lokalt i bilden litet bättre än i Lightroom, som dock löpande uppdateras med nya funktioner. Vi lyckades generellt inte göra bättre konverteringar än i Photoshop, men hudtoner är lättare att fixa till i Capture One 9.
Programmet inkasserar ett minustecken för att det är dubbelt så dyrt som Lightroom. Capture One fanns tidigare i en billigare, nerbantad och enklare version som hade tillnamnet Express. Den versionen finns tyvärr inte mer.

Capture One mår bäst på en skärm som är 28 tum eller större. Annars blir text och ikoner för små och markörrörelserna för korta och krampaktiga. Bilderna öppnas inte, utan importeras och exporteras som i Lightroom, och de ordnas i katalogrr. Längst ner på skärmen har du bilderna från den aktuella katalogen. Längst upp finns en konventionell meny och därunder ett verktygsfält med 29 alternativ plus underpunkter. Därunder har vi så själva redigeringsmenyerna, som är inte färre än 15. Längst ner ligger bilderna från den aktuella katalogen på rad i en filläsare som kan öppnas och stängas med Ctrl + B. Allt sammantaget upplevde vi inte att användargränssnittet var riktigt lika flexibelt och väldisponerat som Lightrooms.
Sedan vi senast testade de två programmen klarade sig Capture One bättre än Lightroom, men Lightroom har uppdaterats med många nya funktioner, som HDR och panorama, vilket gör programmen mycket jämbördiga.
När det gäller hastigheten kan Capture One inte matcha Lightroom. Vi importerade 307 filer på totalt 3 gigabyte i båda programmen. Det tog 04:36 minuter för Capture One, medan Lightroom klarade det på 00:36. Export av samma filer tog 06:34 minuter för Capture One, medan Ligtroom bara behövde 03:37.
Reklamfotografer använder Capture One till så kallad tethered shooting, d.v.s. att man överför bilden till datorn direkt efter exponeringen, antingen trådlöst eller med kabel. Fördelen med det är att man då kan bedöma bilden direkt på den stora datorskärmen. Här är Capture One fortsatt kung.
Till skillnad från Lightroom finns Capture One bara i en engelsk version. Är du sugen på Capture One 9 men inte riktigt redo att investera i det kan du på phaseone.com hämta en gratis och fullt fungerande demoversion. Då får du 30 dagar på dig att testa programmet.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Capture One 9 är ett mycket starkt alternativ till Lightroom, späckat med bra funktioner och en uppsjö justeringsmöjligheter.
De närmast oändliga inställningsmöjligheterna gör Capture One 9 relativt långsamt att jobba med. Också import och export går långsamt.

Specifikationer

Märke
Phase One