Paint.net 3.5

Det rör sig om ett simpelt program som har de mest grundläggande funktionerna, kopplade till bra kortkommandon som snabbar upp arbetet något.

#Program #Paint.net
7.8

Paint.net skapades ursprungligen i samarbete med Microsoft som ett alternativ till deras enkla Paint-program och har vuxit till en skaplig bildbehandlare. Man kan till och med hitta en svensk översättning på nätet. Det rör sig om ett simpelt program som har de mest grundläggande funktionerna, kopplade till bra kortkommandon som snabbar upp arbetet något. Vi saknar dock bl.a. markeringsverktyget Lasso, och vissa funktioner är svåra att förstå. Exempelvis måste du skanna in i programmet via menypunkten Arkiv, Acnmod, vad nu det betyder. Paint.net kände inte igen vår kortläsare, så vi fick använda en usb-kabel för att importera bilderna från kameran. Alternativt får man kopiera bilder till datorn via operativsystemet och sedan öppna dem. Funktionaliteten är begränsad även på andra punkter, även om det t.ex. finns en Kurvor-funktion. Värst är att man inte kan jobba i råformat, men även lagerfunktionen är primitiv. Man kan visserligen jobba i lager och har tillgång till blandningslägen och genomskinlighet via Opacitet, men det finns inga justeringslager eller masker, som annars är en av de stora poängerna med att jobba med lager. På plussidan räknas att man kan uppdatera Paint.net direkt i programmet.

Omdöme

Ett litet, bra och stabilt gratisprogram. Det finns ingen råkonverterare, och bristen på justeringslager samt masker drar ner betyget mer än vad den krävande fotoentusiasten accepterar.

Specifikationer

Märke
Paint.net