anm_on1_logo

ON1 Photo RAW 2017

Den nya råkonverteraren från ON1 utlovar hög hastighet och löpande förbättringar. Det första stämmer inte helt, och det andra behövs verkligen.

#Program #ON1
6.4

Amerikanska ON1 har släppt en helt ny råkonverterare som kan användas på egen hand eller som plugin till Adobes program.
Enligt utvecklaren är råkonverteraren blixtsnabb, men ibland uppstår det väntetider, och importen av bilder imponerar inte heller. I Lightroom tog det 56 sekunder för oss att exportera 20 råbilder, medan det tog en minut och 20 sekunder för Photo RAW. Organiseringsdelen är däremot snabb, och där behöver man inte importera bilderna. Man väljer helt enkelt en mapp med bilder på datorn och sätter igång med att märka dem med stjärnor, färger och sökord. Så organiseringsdelen är helt utmärkt.
Bildbehandlingsdelen är inte lika bra. Brusreduceringen är inget vidare, och man kan inte ställa in vitbalansen i kelvin. Dessutom får man samma resultat om man bland förinställningarna väljer As Shot, Daylight eller Auto. Photo RAW utgår alltså ifrån att alla bilder har tagits med inställningen för dagsljus och har inte heller några förslag på bättre inställningar. Det går inte heller att justera flera bilder på samma gång eller att återanvända justeringar. Användargränssnittet är förvirrande. Man måste t.ex. hela tiden klicka på Show More för att få fram andra verktyg än de allra mest grundläggande.
Att förinställningarna och organiseringsdelen är bra kompenserar inte för den bristfälliga bildbehandlingen och det röriga användargränssnittet. Programmet utvecklas emellertid löpande, så vi hoppas att de värsta barnsjukdomarna snart åtgärdas.

Under fliken Effects ligger 22 olika effekter som man kan lägga till i bilderna. Det gäller bland annat skärpa och brusreducering, men det finns också mer säregna effekter med texturer och liknande. Varje effekt har sina egna skjutreglage och inställningar, men det blir snabbt oöverskådligt, och det är svårt att veta vad man ska åtgärda. Lyckligtvis har ON1 också gjort en lång rad förinställningar och filter som blandar effekterna på olika sätt. Här kan man på små miniatyrbilder genast få ett intryck av hur den färdiga bilden kommer att se ut med förinställningen. Och det finns många bra inställningar att välja mellan – bl.a. för svartvitt.
Förhandsvisningen som man ser på skärmen i bildbehandlingsdelen är stundtals så pixlad att man inte kan lita på den. Det gäller bland annat när man använder funktionen Skin Retouching som slätar ut ojämnheter i hud. Den här funktionen är för övrigt bland de sämre i programmet, och resultaten blir ofta onaturliga med ett slags dis kring hud och hår.
ON1 uppmuntrar användarna till att komma med förbättringsförslag, så man kan på så vis vara med och utveckla programmet. Och det finns absolut en del att göra på den fronten om man tänker använda Photo RAW för vanliga justeringar av råbilder, för här är bland annat Lightroom mycket bättre. Å andra sidan är tanken att det ska komma förbättringar var fjärde till sjätte vecka, och enligt uppgift är också en automatisk korrektion av objektivfel snart på ingång, och det var också något som vi verkligen saknade i programmet. Vi skulle inte rekommendera programmet i sin nuvarande skepnad, men om utvecklaren verkligen uppdaterar löpande utifrån användarnas synpunkter, kan Photo RAW på rätt kort tid bli ett bra alternativ till exempelvis Lightroom. Men än så länge är vi inte där.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Programmet har en fin organiseringsdel samt många bra och effektiva förinställningar som man enkelt lägger till i bilderna.
Användargränssnittet är rörigt, och bildbehandlingsdelen har brister och funktioner som ännu inte fungerar så bra.

Specifikationer

Märke
ON1