Nikon Capture NX-D Beta

Medan man måste betala för de flesta bildbehandlingsprogram för råkonvertering, går Nikon nu åt motsatt håll. Capture NX-D som ersätter NX 2 är nämligen gratis. Dessvärre förlorar man några av föregångarens fördelar.

#Program #Nikon
7.9

Nikon har länge kört på två spår när det gäller råkonvertering. Till de flesta spegelreflex- och systemkameror medföljer det simpla programmet View NX där man bara kan spara sina råfiler som bl.a. jpeg utan någon egentlig finputsning. Om man vill ha den möjligheten får man betala runt 1 400 kronor för det avancerade programmet Capture NX 2. Oväntat nog har Nikon nu kastat in en gratisversion i leken. Det rör sig visserligen om en betaversion, men programmet ska fortsatt vara gratis och helt ersätta NX 2. Det innebär att Nikon-fotograferna alltså äntligen kommer att kunna få en gratis råkonverterare, vilket många andra kameratillverkare länge har erbjudit sina kunder. Använder man Canon eller andra märken är Capture NX inget att trakta efter. Nikons program läser nämligen bara de egna filformaten som NEF och NRW.

Inga kontrollpunkter

Till skillnad från NX 2 har NX-D inte utvecklats av Nik Software. Det betyder tyvärr att man får ta farväl från de så kallade U-points, där man med kontrollpunkter på olika platser i bilden kan finjustera bl.a. färger och ljushet. I stället finns det nu Anchor Points, som man t.ex. kan placera i himlen i en bild. I docken kan man sedan justera ljusstyrkan i detta område. Det är inte lika intuitivt, och man kan inte definiera hur stort område effekten ska omfatta. Effekten uppdateras för övrigt inte lika snabbt på skärmen som tidigare. Det är synd. Vid brusreducering haltar programmet också något jämfört med bl.a. Lightroom. I gengäld är funktionen Lens Corrections, där man kan rätta objektivfel, bra. Styrningen av vitbalans och exponering görs också fint. Dessutom kan man använda Nikons Picture Control som man känner igen från kameramenyn.

Användargränssnittet är snyggt med en svart bakgrund och många välordnade justeringsalternativ. Vi saknar dock en organiseringsdel som går längre än Windows sökvägssystem. Om man ska organisera bildsamlingen får man nöja sig med att rangordna med siffror och färger.

Omdöme

Vi hyllar Nikons gratis initiativ. Capture NX-D Beta är ett bra program som dock inte håller samma klass som Lightroom eller Photoshop vid råkonvertering. Programmet har många bra justeringsalternativ, men vi saknar de intuitiva kontrollpunkterna från NX 2 och snabbare uppdateringshastighet när man justerar. Organiseringsdelen kunde också vara bättre.

Specifikationer

Märke
Nikon