Microsoft Windows 8 Pro

Två användargränssnitt i samma operativsystem bäddar för trubbel. Men framstegen som har gjorts gör Microsofts nya hybrid attraktiv.

#Program #Microsoft
8.8

Windows 8 är allt annat än en vanlig uppgradering. Microsoft har i stora drag lagt ett extra, nytt användargränssnitt ovanpå det välkända skrivbordet och optimerat det till tryckkänsliga skärmar. De har också skapat en rad miniprogram i stil med de appar som vi känner till från iOS och Android. Detta nya gränssnitt är enkelt och elegant att använda med fingrarna och fungerar bra visuellt. Det är fint så länge man ska läsa nyheter eller skriva mejl, men så fort man behöver komma igång med lite mer avancerade uppgifter – t.ex. bildbehandling – hamnar man i det välbekanta Windows-gränssnittet med skrivbordet. Växlingen mellan de två användargränssnitten är ganska förvirrande till en början, men med litet god vilja vänjer man sig vid den osmidiga lösningen. För lyckligtvis bjuder Windows 8 på flera förbättringar. Utforskaren har nu en rad ikoner så man t.ex. enkelt kan kopiera bilder från en mapp till en annan. Operativsystemet startar också mycket snabbare och kräver mindre av datorn.

Omdöme

Windows 8 kräver tillvänjning men ser likadant ut på vanliga datorer och surfplattor. Systemet är litet förvirrande med de två gränssnitten. I gengäld är det snabbt och har fått flera små, men mycket användbara, förbättringar.

Specifikationer

Märke
Microsoft