GIMP 2.10

Omfattande och gratis bildbehandlingsprogram som till och med är på svenska. Det är alltför mycket som Gimp inte klarar, bland annat råformat, och inlärningskurvan är brant.

#Program #GIMP
8.3

Gimp är ett gratis bildbehandlingsprogram skapat både av och för foto­entusiaster. Det kan laddas ned till Windows, OS X, Linux och Unix från gimp.org. De första versionerna av Gimp var en rätt nördig historia, men nu har det fått ett Photoshop-
liknande, enhetligt användargränssnitt, trots att menyerna och snabbkommandona är helt egna. Det är enkelt att installera Gimp på svenska, och om du vill kan du anpassa programmet ned i minsta detalj. Bland annat kan du ändra storlek på ikonerna. Det går att arbeta i lager, och då hittar man under menypunkten Färger en handfull klassiska bildbehandlingsverktyg som inte bara justerar färger utan även ljusheten. Verktygens precision och mångsidighet kommer dock inte i närheten av Adobes program. Dessutom får man vänta lite innan man ser effekten av sina ändringar på skärmen.
Väldigt många av funktionerna handlar om att vrida, vända, ändra perspektiv, måla och liknande, och Gimp kan inte öppna filer i råformat. Dessa bilder behöver först gå en vända genom gratisprogram som Darktable eller RawTherapee. Vissa älskar Gimp, och det är naturligtvis prisvärt att det är gratis och på svenska, men man får inte riktigt samma användarvänlighet och möjligheter som i programmen som kostar en slant.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Vissa älskar Gimp, och det är naturligtvis prisvärt att det är gratis och på svenska, men man får inte riktigt samma användarvänlighet och möjligheter som i programmen som kostar en slant.

Specifikationer

Märke
GIMP