DxO OpticsPro 11

Det franska råkonverterings- och bildbehandlingsprogrammet har nu fått ansiktsigenkänning. Den utnyttjas mycket smartare än i Lightroom och underlättar justeringarna.

#Program #DxO
8.9

DxO OpticsPro 11 Elite Edition är ett program för bildbehandling och råkonvertering i stil med Photoshop Lightroom. Som standard gör den en rad justeringar redan när man öppnar bilden. Objektivfel korrigeras utifrån profiler som är anpassade efter kamera och objektiv, Smart Lighting förbättrar ljusheten, och brusreduceringen görs automatiskt. Resultatet blir väldigt bra, och om det behövs kan man efterjustera på en massa parametrar. Om man inte gör några andra justeringar blir bilderna oftast klarare och mer kontrastrika än om man sparar från Light­room utan att ändra något.
En av de största nyheterna är att det har tillkommit ansiktsigenkänning. Det har Lightroom också, och där används det i organiseringsdelen. DxO utnyttjar däremot funktionen mer intelligent, nämligen till att göra bilderna bättre, och det tackar vi för! Man kan t.ex. avlägsna röda ögon med ett enda klick, där DxO själv hittar ögonen och gör pupillerna svarta. Under funktionen Smart Lighting kan man nu klicka på Spot Weighted, så hittar DxO eventuella ansikten i bilden och anpassar ljusheten efter dem. Funktionen härmar effekten av en spotmätning i kameran, och om det inte finns ansikten i bilden kan man välja ett område som ska exponeras korrekt. Det är enkelt och smart.
Programmet har två brusreducerare. HQ används som standard och fungerar utmärkt, men om man har mycket brusiga bilder kan man i stället välja brusreduceraren PRIME med ett enda klick. Den analyserar bilden och ger riktigt fina resultat på höga ISO-värden. Överlag gör programmet att man snabbt och enkelt får snygga bilder – även vid brus.

Nackdelen med PRIME är att det tar längre tid att exportera bilden, men funktionen har blivit mycket snabbare än hos föregångaren. I vårt test tog det 56 sekunder att exportera en bild som hade tagits vid ett högt ISO-värde hos OpticsPro 10, medan den nya version 11 tog 29 sekunder på sig att göra samma sak. Som jämförelse tog det 5,5 sekunder för Lightroom att exportera bilden, medan det tog 9,5 sekunder att exportera den i OpticsPro 11 med den vanliga HQ-brusreduceringen. I Lightroom kan man justera sig fram till nästan lika bra resultat. Det går däremot långt ifrån på ett klick som i OpticsPro, utan det kräver noggranna justeringar. Dessutom blir färgerna bättre med DxOs program. Hastigheten vid export är däremot inte i klass med Lightroom.
Med funktionen Microcontrast kan man ge bilderna mer struktur, vilket kan fungera bra vid t.ex. landskap och arkitektur, och en nyhet är att funktionen kan läggas till automatiskt med ett fåtal klick. Även här använder programmet ansiktsigenkänning och låter bli att lägga till Microcontrast på bilder med personer, eftersom detta sällan ger ett bra resultat.
Till skillnad från Lightroom behöver man inte importera filerna, så man kan helt enkelt flytta sig runt i den vanliga mappstrukturen på datorn. Därmed kan man hoppa över ett steg och gå direkt till filerna. Å andra sidan har man inte samma bra möjligheter att organisera som i Lightroom. Med programmet medföljer en plugin till Lightroom, så att man kan skicka över bilder till Optics Pro, justera dem och få tillbaka en kopia i Lightrooms bibliotek, vilket är bra om man vill använda justeringarna från Optics Pro, men använda sig av organiseringen i Lightroom.
Användargränssnittet är enkelt med en organiseringsdel och en justeringsdel. Justeringarna görs i panelen till höger, precis som i Lightroom, och funktionerna är uppdelade under olika rubriker för bl.a. ljushet och färger. Här är det dock en aning förvirrande att samma funktioner hittas under flera olika rubriker.

Omdöme

Ger automatiskt riktigt fina resultat vid råkonvertering, och det finns gott om möjligheter att justera bilderna. Mycket bra brusreducering.
Väldigt begränsade organiseringsmöjligheter, och är långsammare än Lightroom när man exporterar konverterade råfiler.

Specifikationer

Märke
DxO