DxO Optics Pro 8 Elite

Optics Pro 8 justerar inte bara objektivfel automatiskt, utan tar dessutom hänsyn till kamerahuset i sin behandling av bilderna.

#Program #DxO
8.4

Optics Pro 8 finns i Standard- och Elite-versioner för 1 367 respektive hela 2 745 kronor. Standardversionen har stöd för kompakt- och systemkameror samt APS-C-spegelreflexer. Har man en fullformatskamera ska man köpa den dyra Elite-versionen. Optics Pro 8 justerar inte bara objektivfel automatiskt, utan tar dessutom hänsyn till kamerahuset i sin behandling av bilderna. När man öppnar en mapp med bilder i programmet kollar det i exif-informationen vilket hus och objektiv som har använts och hämtar profiler som passar just din kombination, varefter det automatiskt korrigerar optiska fel. Det sker med närmast kirurgisk precision. Användargränssnittet är bra, där flödet går ut på att först hitta bilden, sedan korrigera den och därefter behandla den. Korrigeringsverktygen är överlag bra. Det finns ett bra upprätningsverktyg, men det är desto svårare att korrigera störtande linjer. Genom att hålla ner vänster musknapp kan man se originalbilden, och när man släpper visas den optimerade. Bilden uppdateras dock långsamt; det tar flera sekunder från att man drar i ett reglage tills ändringen syns. När korrigeringen är klar tar det DxO en halv minut för att konvertera varje bild, så man får beväpna sig med tålamod om man ska bearbeta en hel mapp med bilder.

Omdöme

Som betygen avslöjar är DxO Optics Pro ett utmärkt program för råkonvertering. Det reagerar dock litet för långsamt, är litet besvärligt att jobba med och är relativt dyrt, speciellt om man har en fullformatskamera.

Specifikationer

Märke
DxO