DxO FilmPack 5 Elite Edition

Om dina bilder behöver ett starkt och unikt uttryck är detta program kanske din nästa investering. Du kan inte gå lika hårt ut med gammaldags filmeffekter som hos rivalerna, men vi är ändå rätt uppskruvade och glada.

#Program #DxO
8.7

Som namnet antyder är Filmpack en effektiv genväg till att få digitala bilder att se ut som pangbilder från den analoga filmens dagar. Programmet bjuder på hela 121 förinställningar som med en enda klickning ger bilderna samma uttryck som t.ex. Ilford Delta i svartvitt, Fuji Velvia med starka färger eller Polaroid med korn. De många färdiga filmeffekterna gör det lätt att snabbt komma igång, men det roliga börjar när man väljer att göra sina egna finjusteringar.
Filmpack har nämligen en imponerande uppsjö av funktioner som gör det både lättare och snabbare att få fina, effektfulla bilder än vad det är i Elements. Du kan styra kontrasten exakt med en kurvfunktion, men det finns också starka möjligheter att framhäva den fina strukturen i bilden med funktionen Micro-contrast, vilket lätt ger en råare look som i HDR-bilder .
Det finns dessutom Vibrance för varsam mättnad av färgerna och funktioner för att styra färgbalans, mättnad och ljusstyrka i sex olika nyanser. Du kan lätt göra en kreativ slöjning eller vinjettering och själv bestämma var i bilden effektens centrum ska vara. De många funktionerna är riktigt bra, och vår enda lilla kritik riktar sig mot att det är besvärligt att nollställa en justering om man ångrar sig. Här vore det bra med en liten knapp för att nollställa värdet under de olika justeringsfunktionerna.

Mindre hårdhänt

Filmpack ger också möjlighet att lägga till bildramar och tonstrukturer samt ljusstrimmor från det virtuella mörkrummet i dina bilder. Urvalet är dock rätt begränsat jämfört med en konkurrent som Analog Efex Pro 2 från Nik Google Collection. Konkurrenten är också ett bättre alternativ om du vill kunna lägga till simulerade repor och dammkorn på dina bilder för att verkligen ge dem en känsla av tidens tand. I gengäld har rivalen inte alls alla de starka justeringsmöjligheterna för att fixa kraftfulla bilder som Filmpack 5 Elite har.

Omdöme

Den riktigt stora styrkan hos Filmpack 5 är att programmet gör det både lätt och roligt att leka sig fram till fina, effektfulla bilder. Det har inte så många funktioner för att lägga till bildramar och repor på dina bilder som rivalerna, och priset ligger i den höga änden, men i gengäld får du justeringar som överträffar möjligheterna i Photoshop Elements.

Specifikationer

Märke
DxO