anm_paintx9_01

Corel PaintShop Pro X9

Utmanar Adobe

#Program #Corel
8.7

Corel PaintShop Pro X9 har tre flikar överst i användargränssnittet. Till vänster sitter arkiveringsdelen Manage, där man kan gå igenom bilderna man har på datorn, arrangera dem i samlingar och rangordna dem – helt utan att först importera dem till programmet. Den mellersta fliken är Adjust. Här kan den mindre rutinerade användaren utföra enklare bildbehandling och lägga till effekter i form av färdiga förinställningar. Slutligen ger den högra fliken, Edit, åtkomst till klassisk bildredigering med en verktygslåda till vänster, menyer, snabbkommandon och lager, däribland justeringslager.
X9 är bra uppdaterad med de senaste råprofilerna. När vi testade programmet var Canon EOS 5D Mark IV så ny att ingen utvecklare var klar med råprofilen, men en fin detalj på X9 var att man kunde se en miniatyr av bilden och kolla motiv och exponering. Däremot kunde man inte arbeta med filen. Nyheterna i X9 är mallar för text och bilder samt ett övertoningsfilter så att man t.ex. kan öka färgmättnaden i en himmel. Dessutom är det nu enklare att redigera flera bilder på en gång. Programmet är också mycket smidigare än tidigare. Jämfört med tidigare versioner har användargränssnittet blivit enklare och mer funktionellt, även om det är konstigt att en så viktig funktion som Curves ligger undangömd två lager ner i menyn utan snabbkommando.
Vi kan rekommendera att testa PaintShop Pro om du är trött på Adobes CC-koncept eller tycker att Elements har för få funktioner. X9 är en kompetent konkurrent till Photo­shop till ett lågt pris. Programmet har ungefär samma funktioner, men är inte lika snyggt och användarvänligt. Det gäller även för råkonvertering, där bl.a. brusreduceringen inte är lika bra.

Om du redan har erfarenhet av Photoshop eller Elements kommer du snabbt att inse att alla de grundläggande verktygen även finns i PaintShop Pro. De lite mer automatiserade funktionerna finns också, men under andra namn, och de arbetar inte lika friktionsfritt som hos Adobe. Det gäller t.ex. Punktlagningspenseln, som tar bort exempelvis smuts och dammkorn på bilder. Slutligen har vi avancerade funktioner som Innehållsmedvetenhet i verktyget Flytta. Funktionen fyller automatiskt ut frilagda ytor, och den finns inte alls i PaintShop Pro. I Adobes program kan man högerklicka i bilden, och så visas en rad relevanta alternativ för den aktuella situationen. I PaintShop Pro saknas denna möjlighet.
Man kan säga att PaintShop Pro X9 är en oslipad och mindre omfattande version av Photoshop. Men Corel har även goda sidor. Vi gillar bland annat att man kan anpassa dialogrutornas storlek i PaintShop Pro, och en annan, verkligt bra detalj är att man kan exportera historiken från en bildbehandling som en textfil. Därigenom kan man i efterhand se precis vad man har gjort med bilden, om man till exempel vill skapa ett nytt porträtt som ska matcha ett som man tidigare har gjort i PaintShop Pro X9.
För 854 kronor kan du köpa Ultimate-versionen, som är samma program i ett paket med diverse andra program, bland annat den avancerade råkonverteraren AfterShot Pro. PaintShop Pro X9 är dock så omfattande och välfungerande att du knappast kommer att behöva något mer.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Nu har PaintShop Pro blivit ett intressant alternativ till Photoshop, inte minst tack vare det mycket konkurrenskraftiga priset.
Nya, avancerade och intelligenta funktioner, som Photoshops Innehållsmedveten beskärning, finns ännu inte i PaintShop Pro.

Specifikationer

Märke
Corel