Corel PaintShop Pro X5

Adjust förvandlar programmet till en bildbehandlare à la Lightroom med snabb åtkomst till de viktigaste funktionerna och förinställningar för dem som vill ha snabba resultat.

#Program #Corel
8.8

Paintshop Pro X5 styrs via de tre flikarna Manage, Adjust och Edit. Manage är ett organiseringsprogram som visar bilder och exif-data på ett bra sätt, dock något långsammare än Acdsee. Adjust förvandlar programmet till en bildbehandlare à la Lightroom med snabb åtkomst till de viktigaste funktionerna och förinställningar för dem som vill ha snabba resultat. Edit är den traditionella bildbehandlingsdelen med massor av möjligheter som att jobba i lager och öppna råbilder. Råkonverteraren når dock inte upp till Adobes funktionalitet, men den öppnar bilderna ganska snabbt. Tyvärr går effekterna från Adjust-delen inte att överföra till Edit, så att man kan jobba vidare med dem där. Edit lider fortfarande av sin gamla svaghet, nämligen att den är litet långsam att jobba med, då det finns många undermenyer. Vill du t.ex. öppna Levels behöver du ta dig tre nivåer in i menysystemet, medan det räcker med två i Elements. Det ska dock sägas att det finns kortkommandon för de viktigaste funktionerna, och det är en fördel att dialogrutornas storlek går att skala. Dessutom finns det starka funktioner som Curves för exakt justering av ljushet och kontrast. Paintshop får också pluspoäng för att man lätt kan skanna in bilder i detta stabila program.

Omdöme

Paintshop Pro X5 spelar nästan på samma nivå som Elements. Vi saknar dock intelligenta funktioner som Innehållsmedveten, och delar av programmet är något långsamt.

Specifikationer

Märke
Corel