Capture One 11.1

Nya versionen av Capture One har ett praktiskt verktyg som snabbt korrigerar bilder. Bild­behandlings­programmet slår konkurrenterna från Adobe på flera punkter.

av Prylguiden #Program #Capture One
8.8

Capture One 11.1 är den senaste versionen av bildbehandlingsprogrammet från Phase One som även tillverkar mellanformatskameror i den tyngsta proffs- och prisklassen.
En av nyheterna i 11.1 är funktionen Normalize som gör det möjligt att kopiera ljushet och färger från en bild till en annan med ett musklick. Det är användbart om man vill få samma uttryck hos en massa bilder av samma motiv tagna under växlande ljusförhållanden. Funktionen Lens Cast Correction är uppdaterad, så att man nu enklare kan hitta färgstick och fläckar efter damm på sensorn. Funktionen kräver att man tar referensbilder med en speciell halvgenomskinlig platta framför frontlinsen. Andra nyheter är kortkommandon för att byta lager samt fler förinställningar. Dessutom är 11.1 naturligtvis uppdaterad med de senaste kamerornas råprofiler samt data om många objektiv, både i original- och tredjepartsutförande, för automatisk korrigering av objektivfel.
I Capture One importerar du bilder som i Lightroom och behandlar jpeg och råformat på samma sätt. Capture One har betydligt fler funktioner och det går att arbeta i lager med justeringarna. Man kan dock inte kopiera samman lagren som i Photoshop.I likhet med i Lightroom måste bilderna exporteras innan de kan användas med ändringarna som man har gjort. Programmet har ännu fler inställningsalternativ än Lightroom, och man kan flytta eller ta bort paneler efter behag för att få en överskådligare arbetsyta. Man kan dessutom ta hjälp av en rad engelskspråkiga instruktionsvideor.
En fördel som många kommer att uppskatta är att man själv kan bestämma om man vill abonnera på Capture One eller köpa den aktuella versionen en gång för alla för en fast summa.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Du kan i ännu högre grad än i Photoshop och Lightroom nörda ner dig i små och stora detaljer i dina bilder.

De omfattande möjligheterna gör programmet lite mer komplicerat och därmed långsammare att jobba med än t.ex. Lightroom.

Specifikationer

Märke
Capture One