anm_alienskin_01

Alien Skin Exposure X3

I hälarna på Lightroom

#Program #Alien skin
8.7

Det amerikanska företaget Alien Skin utvecklade ursprungligen insticksprogram för bl.a. Photoshop, men Exposure är ett tvättäkta bildbehandlingsprogram som även omfattar organisering av bildfilerna. Båda delarna har utökats jämfört med föregångaren X2. Som hos Lightroom behandlas jpeg- och råfiler på samma sätt, och X3 imponerar genom att vara uppdaterad med de senaste kamerornas råprofiler. Gränssnittet är väldigt likt Lightroom med bilden i mitten, bildbehandlingsverktyg till höger och en massa förinställningar till vänster.
Skjutreglagen är lätta att hantera, och alla grundläggande funktioner ingår, så du kan enkelt justera bl.a. exponering och färger. Programmet har massor av effekter, men vi saknar en del, inte minst funktioner som NML, perspektivkorrigering, avancerad brusreducering och Lightrooms fina layout för utskrifter och webb. Här känns Alien Skin Exposure 3 mer spartansk än konkurrenten. Man kan jobba i lager, men funktionen är primitiv utan t.ex. justeringslager.
Alien Skin har inte helt glömt bort det där med insticksprogram, för Exposure X3 kan, förutom att användas på egen hand, installeras som en plugin till Photoshop CC och Light­room CC Classic, vilket är en användbar kombination.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Ett faktiskt alternativ till Lightroom. Det är värt att testa demoversionen som är gratis.
Exposure X3 har inte samma fina möjligheter att anpassa utskrifter som i Lightroom.

Specifikationer

Märke
Alien skin