anm_xposurex21

Alien Skin Exposure X2

Det nya bildbehandlingsprogrammet från Alien Skin har både organisering och råkonvertering, men det är något helt annat som får oss att jubla.

#Program #Alien skin
8.3

Flaggskeppet bland Alien Skins program är nya Exposure X2 som är ett organiserings- och bildbehandlingsprogram med inbyggd råkonverterare. Organiseringsdelen är emellertid begränsad. Man kan t.ex. inte lägga till sökord eller geografisk placering. Allt arbete sker i samma fönster, så man behöver inte växla mellan moduler, men i övrigt påminner programmet mycket om Lightroom, faktiskt så mycket att det liknar en kopia.
Justeringarna är indelade i paneler som Basic och Detail. De är utmärkta, men vi föredrar Lightrooms justeringar som är enklare att dosera och har fler funktioner. Man kan bland annat inte korrigera objektivfel i lika hög grad, och det är irriterande att vitbalansen justeras som plus-/minusvärden och inte i kelvin.
Programmets största fördel är däremot de många förinställningarna som man kan lägga till i bilderna med en klickning. De delas in i 25 kategorier, och det finns över 500 av dem. Man kan bland annat välja analoga filmtyper för både färg och svartvitt samt lägga till effekter med dämpade färger, repor och mycket annat. Med ett skjutreglage kan man sedan bestämma hur stort genomslag som inställningen ska få. Det är enkelt, och det finns många tjusiga förinställningar att välja mellan. Alla effekter visas som miniatyrbilder, och en fiffig detalj är att effekten visas på den stora bilden så snart man håller musmarkören över en miniatyrbild, även om den inte läggs till förrän man klickar på miniatyrbilden.

Förutom att vara ett fristående program fungerar Exposure X2 också som plugin till Lightroom och Photoshop. Från Lightroom kan man skicka en bild direkt till Exposure, och när man har lagt till en effekt och klickar på Save skickas den redigerade versionen till Lightrooms bibliotek. I Photoshop fungerar Exposure X2 som andra pluginer som öppnas från menyn Filter. Sedan kan man ge bilden en effekt och klicka på Apply, varpå effekten läggs till i ett eget lager i Photoshop.
Bland bildbehandlingsfunktionerna har det tillkommit ett välfungerande Spot Heal-verktyg, så att man kan ta bort fläckar och liknande med ett fint resultat. Programmet arbetar icke-destruktivt, så justeringarna sparas inte på själva bilden. I stället ska man, som i Lightroom, exportera bilderna så att de sparas som behandlade kopior. Export-funktionen har förbättrats i den nya versionen, och det är enkelt att exportera en rad bilder samtidigt. En fin detalj är att man inte behöver importera bilderna. Man väljer helt enkelt rätt mapp i utforskaren till vänster, så visas alla bilderna i mappen.
När det gäller vanlig bildbehandling, råkonvertering och organisering föredrar vi Lightroom, men de många effekterna är härliga och fungerar fint.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Omfattar många och bra effekter som t.ex. simulerar gamla analoga filmer, och som kan läggas till med en enda klickning.
Bildbehandlingen och organiseringen kommer inte upp i samma nivå som de bästa konkurrenterna, till exempel Photoshop Lightroom.

Specifikationer

Märke
Alien skin