Alien Skin Exposure X

Använder du samma effekter om och om igen finns det hjälp att hämta i Alien Skin Exposure X. Här får du en uppsjö analoga förinställningar till dina bilder.

#Program #Alien skin
8.3

Alien Skin Exposure X är ett relativt enkelt bildbehandlingsprogram byggt på samma sätt som Lightroom, med en organiseringsmodul och en modul för bildbehandling. Här finns förprogrammerade effekter som Fujifilm Velvia och Tintype till vänster. Till höger finns bildbehandlingsfunktionerna. Exposure X finns som program till Windows och Mac. Du kan också använda det som plugin i Lightroom eller Photo­shop. Det rekommenderar vi klart. Exposure X har nämligen ingen utskriftsfunktion. Programmet är icke-­destruktivt, vilket innebär at effekterna läggs i ett lager ovanpå originalbilden. Det lättaste sättet att få ut bilden som jpeg är därför att exportera den färdiga bilden från Lightroom. I Photoshop lägger man samman lagren.
Rent praktiskt väljer du en effekt i Exposure X, varpå den syns direkt. Du kan ångra genom att klicka på Reset och välja en annan effekt, eller så kan du lägga till ännu en effekt på samma bild. Vid skjutreglagen i höger sida ser du vilka ändringar som Alien Skin har tillfört bilden och själv jobba vidare med att förstärka eller försvaga dem eller lägga till andra. Öppnar du bilden med de nya inställningarna i Photoshop kan du välja att jobba vidare där, eller så kan du justera opaciteten mellan lagren och på så sätt förstärka eller försvaga de olika effekterna. ­Exposure X finns bara på engelska men är mycket visuellt och intuitivt att joba med. Programmet lämpar sig inte för 4K-skärmar, då vissa menyer skalas upp till läslig storlek, medan text och reglage på andra ställen är pyttesmå.
Alien Skin Exposure är helt enkelt en rad förinställningar med effekter du kan använda som de är eller jobba vidare på.

De många förinställningarna är ordnade i 24 grupper som kan delas in i färgåtergivning, svartvitt, fotografiska effekter och andra effekter. Effekterna är i stor utsträckning uppkallade efter analoga filmer som Kodachrome och Ilford Delta. Alien Skin har brett på rejält och gjort effekterna mycket kraftigare än vad de var när det begav sig. Det tar vi dock inte så hårt på, för med skjutreglaget Overall Intensity i översta högra hörnet kan du själv styra hur hårt effekten ska slå igenom, från 0 till 100 procent. Gemensamt för det stora flertalet av effekter är att de simulerar de resultat man fick med de namngivna analoga filmerna, objektiven och framkallningsprocesserna. Och det har Alien Skin klarat väldigt väl. Vi saknar dock en del nytänkande med effekter som inte bara pekar rakt bakåt.
Om du älskar effekter är Alien Skin Exposure X ett bra och inspirerande program. Om du gillar ett naturligt utseende och hellre återger dina motiv exakt som kameran såg dem har du däremot inget att hämta här.

Omdöme

Bra guide för att intuitivt gå vägar i bildbehandlingen som du aldrig förr har provat. Det finns många fina effekter att välja mellan, som lätt kan anpassas.
Exposure X erbjuder främst gamla, analoga uttryck. Vi hade gärna sett mer nytänkande. Det går inte att skriva ut direkt från programmet.

Specifikationer

Märke
Alien skin