Adobe Photoshop Lightroom 5

Det är befriande att man i den nya versionen av Lightroom klarar flera typer av bildbehandling utan att ens behöva öppna t.ex. Elements. Trots de förträffliga nyheterna finns det dock ändå saker som är mindre bra.

#Program #Adobe
9.0

Adobe har under utvecklingen av Lightroom 5 fokuserat på att lägga till nya funktioner, så att man i högre grad kan göra alla sina bildjusteringar direkt i programmet i stället för att behöva jobba vidare i exempelvis Elements. Här finns nu den starka funktionen Upright för automatisk upprätning av sneda horisonter, perspektiv och störtande linjer. Det fungerar utmärkt på allt från landskap till byggnader och korrigerar saker på en bråkdels sekund. Det kan ibland vara nödvändigt att efterjustera manuellt, men generellt sparar funktionen massor av tid åt dig. En annan kärkommen förbättring är de nya kloningsverktygen, där man nu kan måla fritt över något oönskat för att ta bort det. Det funkar precis lika bra som verktygen Lagningspensel och Klonstämpel i Elements, dock med den stora fördelen att man i efterhand kan bestämma precis varifrån man ska klona in detaljer. Det funkar snabbt och effektivt.
Vi uppskattar också det nya justeringsverktyget Radiellt filter, med vilket man lätt kan skapa ett ovalt område för att styra sin bildbehandling lokalt i bilden. Här har du samma möjligheter att justera ljusheten, färgen och kontrasten som med Justeringspenseln.

Önskelistan inte tillgodosedd

Det finns både plus och minus, för tyvärr har det inte tillkommit några nya justeringar i version 5, något som annars stod högt på vår önskelista. Man har fortfarande begränsade möjligheter att ändra färgerna i en del områden av motivet, vilket Capture One 7 Pro kan. Och medan de två förra versionerna av Lightroom bjöd på markanta lyft av bildkvaliteten i hela bildsamlingen, saknar vi en vitamininjektion denna gång. Det förändrar dock inte det faktum att Lightroom 5 står starkt. Ett stort plus är unika Smart förhandsvisning, som gör det möjligt att bildbehandla även utan tillgång till originalfilen. Det funkar bra, och överlag är den nya versionen snabbare på att hantera tunga råfiler.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Förr var uppgraderingen till senaste versionen av Lightroom ett måste. Så är det inte riktigt den här gången. De nya funktionerna gör livet mycket lättare, men vi saknar extraordinära funktioner för den krävande fotoentusiasten. Det rör sig dock ändå om ett suveränt program för att jobba med sin samling av råbilder, och så är priset mycket bra.

Specifikationer

Märke
Adobe