anm_pse15_01

Adobe Photoshop Elements 15

Nya Elements satsar på hel- och halvautomatiska funk­tioner som ska göra livet enklare för familje­foto­grafen. Entusiastdelen står på sparlåga.

#Program #Adobe
9.0

klarar biffen om personerna du plåtar inte ser tillräckligt glada ut, eller om deras ögon sitter för långt isär. Med den nya funktionen Justera ansiktsdrag är det nämligen lätt att ändra ansiktsuttryck genom att justera ögonen, näsan och munnen i programmets redigeringsdel. Etiken ska vi inte gå in på här, utan vi nöjer oss med att konstatera att funktionen fungerar mycket bra. En annan nyhet vi gillar är effekten Fartpanorering, där man lätt skapar rörel­se­oskärpa i delar av ett actionfoto som egentligen är skarpt överallt. Bortsett från det har version 15 inte många nyheter för entusiastfotograferna. Det finns inga nyheter i verktygslådan, och ingen av de läckra funktionerna från Photoshop CC, som Tonkurva eller NML/Gråskala, finns tillgängliga i Elements Camera Raw-del. Elements är sakta men säkert på väg bort från att vara en nedbantad version av Photoshop till att bli ett familjeprogram med de hel- och halvautomatiska bildbehandlingsfunktioner som Adobe anser gör det lättare och roligare att hålla ordning i bildarkivet och få ut mer av bilderna. För att bidra till detta har nya guidade funktioner tillkommit, och så har Elements 15 blivit kompatibelt med tryckkänsliga skärmar. Om du anar en viss besvikelse över utvecklingen, undrar du kanske varför vi delar ut ett så högt betyg. Men det beror naturligtvis på att Elements fortfarande är ett lysande program. För ett ytterst rimligt pris får du alla de grundläggande verktygen från Photoshop CC. Användarvänligheten är hög, och verktygen fungerar med en säker precision som man kanske inte vet att uppskatta till fullo förrän man har provat att arbeta med konkurrenterna.

Elements är även i version 15 strukturerat med en tredelad bildbehandlingsdel, där vi möter de tre modulerna Snabb, Guidad och Expert. Expert-modulen är fortfarande uppbyggd som det klassiska Photoshop med nästan alla de grundläggande verktygen och möjlighet att arbeta med lager, masker, justeringslager och till och med ett stort antal effekter och grafiska effekter, som faktiskt ger Elements en del möjligheter som inte finns i Photoshop. Snabb-modulen reducerar antalet verktyg drastiskt, vilket gör programmet mer överskådligt för nybörjare. Guidad-modulen visar hur man justerar ljushet, färger och kontraster. Du väljer effekten, får se effekten före och efter, och så vägleds du genom en rad punkter som tar dig till slutresultatet. Organizer-delen, där man håller ordning i sitt bildarkiv, är uppbyggd som tidigare, med den skillnaden att det nu finns automatisk motivigenkänning. Detta fungerar bäst på typiska familjebilder och automatiken kan känna igen ansikten nära kameran samt solnedgångar. Men det tar sin tid, och särskilt stor precision är det inte. Landskap och miljöer förvirrar Organizer, så tills vidare kommer vi att fortsätta med att lägga in nyckelord manuellt.
Det finns kanske några som uppskattar att man fortfarande kan köpa Elements i en box med en installations-dvd. Om du även filmar ska du veta att programmet säljs i paket tillsammans med det utmärkta videoredigeringsprogrammet Premiere Elements 15. Paketet kostar 1325 kronor.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Elements är fortfarande det bästa bildbehandlingsprogrammet för under 1000 kronor. Nya, fantastiska möjligheter att styra ansiktsuttryck.
I version 15 tar Elements ännu ett litet steg bort från entusiasten och mot familjefotografen. Nyttiga funktioner i Photoshop CC saknas fortfarande.

Specifikationer

Märke
Adobe