Adobe Photoshop CC

Med abonnemangslösningen Creative Cloud uppdateras Photoshop löpande, och nu har det för första gången kommit större uppdateringar. Programmet har dock högre krav på datorns prestanda.

#Program #Adobe
8.8

Medan Elements och Lightroom fortfarande går att köpa, har man i drygt ett år bara kunnat prenumerera på Photoshop via Creative Cloud, där du alltid kan uppgradera till den aktuella versionen. Photoshop CS6 från 2012 kostade 8 350 kronor, men Photoshop CC får du nu för bara 106 kronor i månaden. Och då ingår t.o.m. Lightroom i priset. Rent ekonomiskt rör det sig alltså om ett ganska attraktivt paket.

Med den nya uppgraderingen CC (2014) följer ett fint urval av nya funktioner som gör det ännu roligare att bildbehandla. Vi är särskilt förtjusta i det nya filtret för rotationsoskärpa som gör att man kan sätta fart på hjul även om de står snett mot kameran. Det finns också nya möjligheter att styra skärpan och oskärpan, så att man kan framhäva olika delar av motivet. Det är väldigt användbart om man snabbt vill skapa fokus på huvudmotivet i ett porträtt.
Användargränssnittet är som det brukar. Har du jobbat med Elements får nytta av dina erfarenheter därifrån och kan snabbt komma igång. Har du redan Photoshop i datorn erbjuder CC (2014) sig att överföra alla dina personliga förinställningar, t.ex. penselstorlekar, automatiskt. Tyvärr hänger plugins inte med.

Smarta masker

En användbar funktion är dessutom att man nu också har möjlighet att måla med masker i råkonverteraren, så att man kan dra ner ett övertoningsfilter över himlen och ändå hålla exempelvis byggnader och trädtoppar fria.
Photoshop uppdateras inte automatiskt. Du måste manuellt gå in och kolla och uppdatera.
Adobe anger två gigabyte minne som minimikrav, men även med fyra gigabyte är det svårt att ens köra programmet. Den svenska versionen lider dessutom av språkliga fel och inkonsekvenser. T.ex. heter det nya filtret för rotations­oskärpa Snurra oskärpa. Det känns inte lika professionellt som programmet annars är, för Photoshop CC är den obestridlige kungen bland bildbehandlingsprogram och ett oumbärligt verktyg för alla som är intresserade av och går in för att göra bra bilder.

Omdöme

Nu som då är Photoshop det definitiva programmet för kreativ bildbehandling, och priset är mot den bakgrunden inget att säga något om, bl.a. för att Lightroom ingår. Tyvärr har Photoshop CC mycket högre krav på minnet än vad Adobe säger, om man vill vara säker på en smidig arbetsgång. Vi rekommenderar att man har minst åtta gigabyte.

Specifikationer

Märke
Adobe