Lr_cc_appicon_noshadow_2017

Adobe Lightroom CC

Adobe överraskade med en ny, extra version av Lightroom. Den har flera intressanta inslag men när det kommer till kritan har entusiaster ingen större nytta av den.

#Program #Adobe
8.0

Adobe Lightroom CC är namnet på den helt nyutvecklade versionen av Lightroom, där vi får många av de väl­kända redigeringsmöjligheterna som vi lärt känna och älska i det ”vanliga” Lightroom. Några enstaka och för vissa användare viktiga funktioner saknas, bland annat HDR och panorama samt redigering av flera bilder åt gången. Och man kan inte skriva ut direkt från CC eller visa bilderna på fullskärm.
Utseendet är rätt annorlunda och påminner en hel del om den mobila versionen av Lightroom, med cirkelrunda reglagehandtag och en lättare design. Man kan hävda att det ser mer modernt ut än Lightroom Classic, men vi får snarare intrycket att den nya versionen är en uppumpad variant av mobilversionen, som anpassats för att passa på en datorskärm.
Men det finns en del riktigt smarta och nyskapande funktioner i CC. Först och främst behöver man inte längre tänka på att säkerhetskopiera, och det är en riktigt god nyhet. Alla bilder som man importerar till programmet läggs nämligen automatiskt upp på Adobes servrar. Så om din dator går sönder eller blir stulen, finns alla bilderna i molnet. Den möjligheten borde verkligen finnas i Lightroom Classic.
I Lightroom CC kan du även synkronisera mellan flera enheter, och import av bilder från mobilen sker helt automatiskt. Dessutom kan du söka på t.ex. ”basket” i CC-versionen, och så hittar programmet relevanta sportfoton. Det är en bra funktion, men inte felfri. När man söker på ”tennis” visas t.ex. också basketbilder.
Har man aldrig testat Lightroom tidigare, går det nog lite snabbare att lära sig använda nya CC. Men är man erfaren entusiast och Lightroom-användare kan man lugnt hålla sig till Classic.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Har i stor utsträckning samma avancerade redigeringsmöjligheter som den klassiska versionen. Tillför automatisk backup och smart bildsökning.
Saknar utskrift, webb, fotoböcker och kartor. Snabbkommandona har inte alltid samma tangenter som i Classic. Utseendet känns lite för enkelt.

Specifikationer

Märke
Adobe