ACDSee Pro 6ACDSee Pro 6

Den professionella versionen av ACDSee har fått nya justeringsmöjligheter. Men kan programmet verkligen mäta sig med Lightroom?

#Program #ACDsee
8.9

Detta program, som i mångt och mycket är en konkurrent till Photoshop Lightroom, är särskilt känt för sin blixtsnabba organiseringsdel. Den nya versionen bjuder på förbättringar som hierarkiska sökord. Här kan man upprätta en rangordning där namn på länder ligger överst följt av namn på städer. Sedan kan man lägga till sevärdheter. När man sedan lägger till namnet på sevärdheten i en bild, lägger ACDSee Pro även till staden och landet. Det är smart. Men vi hade föredragit att orden automatiskt skrevs in i bildens IPTC-data som kan användas av fler program. Det kan man dock ordna med en förinställning som med ett fåtal klick lägger till sökorden i IPTC-data.
I redigeringsdelen finns det nu en justeringspensel, så att man t.ex. kan måla på en mörkare exponering eller mer kontrast på delar av bilden. Tyvärr kan man inte måla med en annan vitbalans, vilket man kan i t.ex. Lightroom 4. Borttagningen av brus har också förbättrats, liksom alternativen vid konvertering till svartvitt.

Omdöme

Förbättringarna har främst gjorts i redigeringsdelen som är utmärkt men fortfarande inte riktigt når upp till Lightrooms nivå. De hierarkiska sökorden gör den redan suveräna organiseringsdelen ännu bättre. Priset är mitt i prick.

Specifikationer

Märke
ACDsee