ACDSee Photo Editor 6

Der har gått fem år sedan den senaste versionen av bildbehandlingsprogrammet. Har det varit väntan värd?

#Program #ACDsee
7.2

Företaget är mest känt för sina bra organiseringsprogram, medan Editor är ett renodlat bildbehandlingsprogram. Man kan jobba med råfiler, men det är flera sekunders väntetid innan man ser justeringar på bilden. Dessutom fungerar programmet inte som en äkta råkonverterare, utan verkar jobba på en konverterad kopia av filen. Således fick vi samma resultat när vi jobbade med samma bild i en tiff- och en raw-version, och vitbalansen står alltid på 5 000 kelvin oavsett originalinställningen.
Med den nya funktionen Advanced Lighting kan man justera förhållandet mellan skuggor och högdagrar, men man måste dra i två skjutreglage när man t.ex. dämpar skuggorna i stället för bara en. Man kan klicka på ett skuggområde i bilden och dra uppåt för att göra det ljusare. Det är smart, men vill man dämpa högdagrarna ska man däremot högerklicka och dra neråt. Det är inte så intuitivt. Med Advanced Color kan man färgjustera direkt på bilden. Det är smart, och då slipper man högerklicka.

Omdöme

Det finns goda möjligheter att justera ljushet och färger, men användargränssnittet är rörigt, och funktionerna är inte intuitiva. Man kan jobba med råformat, men det är ingen äkta råkonverterare. Vi håller oss till Acdsees organiseringsprogram, som har många liknande finesser.

Specifikationer

Märke
ACDsee