ACDSee 16

Det är förhållandevis ont om nyheter i den senaste versionen av organiserings- och bildbehandlingsprogrammet, men en enda sak gör det ännu lättare att få överblick över sina bilder.

#Program #ACDsee
8.6

Acdsee är i särklass när man ska titta igenom sina bilder, och det gäller också nya version 16. Det går blixtsnabbt, och det är lätt att kategorisera bilderna med hjälp av kortkommandon. En nyhet är att man nu presenteras för de viktigaste exponeringsinställningarna i en liten ruta, så att man genast kan se t.ex. iso, bländare, slutartid, bländare m.m. när man har markerat en bild. Här finns precis den information som fotografen behöver, och rutan är lätt att få överblick över, så det tackar vi för.
En kartfunktion har funnits i ett par generationer av programmet, men nu kan man också göra så kallad omvänd geokodning. Via den inbyggda kartan placerar man en bild vid t.ex. den byggnad den togs, och med en klickning på Reverse Geocode hämtar Acdsee info om land, stad, gata m.m., som skrivs in i filens metadata. Det är fiffigt. På bildbehandlingssidan finns det några få tillägg. Till exempel kan man skapa en övertoningsmask för att göra himlen mörkare. Den är dock inte helt intuitiv.

Omdöme

Ett riktigt bra val för organisering av jpeg-bilder som slår Elements med hästlängder Det är enastående på bläddring, och nu har det blivit lättare att få överblick över de viktiga exponeringsinställningarna. Bildbehandlingsmodulen är användbar men inte lika bra som Elements.

Specifikationer

Märke
ACDsee