Tokina 50mm F1.4 FF Opera

Tokinas nya 50mm F1.4 finns till DSLR-kameror från Canon och Nikon, men med en vikt på knappt ett kilo är det objektivet bara meningsfullt att använda på fullformatare.

av Prylguiden #Objektiv #Tokina
8.9

Tokinas nya 50mm F1.4 finns till DSLR-kameror från Canon och Nikon, men med en vikt på knappt ett kilo är det objektivet bara meningsfullt att använda på fullformatare. I Canons och Nikons motsvarande men mer primitiva objektiv är optiken uppbyggd av åtta linser, medan Tokina 50mm F1.4 har hela 15 linser. Det gör att objektivet är större och tyngre, men det betyder även att bildkvaliteten är utmärkt redan från full bländare.
Vi testade objektivet på en Nikon-kamera, och här var skärpan i mitten på topp redan från full bländare. Vid F4.0 är även hörnskärpan i toppklass. Autofokusen är snabb och tyst, och det går att fokusera ned till 40 centimeter från frontlinsen. Bildstabilisering saknas, liksom på bland annat Sigmas motsvarande 50mm F1.4 Art. Totalt sett är objektivet lite bättre än Sigmas version, särskilt vid de största bländarna. Beteckningen Opera signalerar ett objektiv i absolut toppklass, och det lever materialval, design och finish upp till med råge.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Beteckningen Opera signalerar ett objektiv i absolut toppklass, och det lever materialval, design och finish upp till med råge.

Specifikationer

Märke
Tokina