Tamron AF 18-200mm F3.5-6.3 XR Di II LD Aspherical [IF] MACRO

En välkänd tumregel säger att man får vad man betalar för. Det gäller normalt också fotoutrustning, men det finns undantag, som nu detta Tamron.

#Objektiv #Tamron
8.6

En välkänd tumregel säger att man får vad man betalar för. Det gäller normalt också fotoutrustning, men det finns undantag, som nu detta Tamron. Denna billiga superzoom har en god skärpa i bildmitten genom hela omfånget. Hörnen är inte riktigt lika skarpa vid full bländare, men vid F8.0 är skärpan riktigt fin över hela bild­ytan. Vid 18 mm förekommer en påtaglig tunnmissteckning, och redan från omkring 80 mm blir det till kuddmissteckning. Det är dock sällan så illa att det stör, och om det skulle bli ett problem kan bäggedera korrigeras i bildbehandlingen. Det finns också svaga tecken på kromatisk aberration, alltså färgstick i övergångar mellan ljust och mörkt. Autofokushastigheten var tidigare ett problem hos Tamron-objektiv, men detta objektiv fokuserade lika snabbt som de två originalgluggarna. Det klarar dock inte manuell efterfokusering.
Objektivet ser ut precis som vad det är, ett billigt Tamron-objektiv. Finishen är smäckig, och fattningen är av plast. Den slits möjligen snabbare, men under testperioden var det inga problem, och det bidrar också till att hålla nere vikten. Tamron ger fem års garanti. Den billiga versionen, som vi testar här, har ingen fokusmotor och kräver då att kameran klarar biffen. Modellen finns dock även med motor.

Omdöme

Vad gäller både bildkvalitet och fokushastighet spelar detta lilla objektiv från Tamron nästan jäms med de tre gånger så dyra Sony-objektiven, och därmed blir det testvinnare.

Specifikationer

Märke
Tamron