Tamron 17-35mm F2.8-4.0 Di OSD

Ett av få zoomobjektiv som funkar att använda för både fullformat och APS-C. Mycket snabba motiv kräver snabbare autofokus än vad detta 17–35 mm-objektiv kan prestera.

av Prylguiden #Objektiv #Tamron
8.7

Tamrons nya vidvinkelzoom på 17–35 mm utan bildstabilisering finns till Canons och Nikons DSLR-kameror i fullformat. Zoomen vänder sig i första hand till landskaps- och arkitekturfotografer. Trots sin fina ljusstyrka är objektivet så kompakt och lätt att det faktiskt fungerar att använda till både fullformat och APS-C-sensorer, där den blir till en ­normalzoom. Den balanserade fint på vår Nikon D500 med APS-C och även på D850 med fullformatssensor. Objektivet är vädertätat och känns välbyggt. Den ljudlösa autofokusmotorn är bra men arbetar inte riktigt lika snabbt som de bästa.
Ljusstyrkan är F2.8 upp till 20 mm, därefter ligger den på F3.5 vid 28 mm och på F4.0 vid 35 mm. Vid kritiska motiv, som arkitektur, kan man ana en viss missteckning på de yttersta brännvidderna. På ett kamerahus med fullformat kan man vid full bländare se lite oskärpa och ­vinjettering i kanten, men vid nedbländning är kvaliteten fin. Inte heller dessa svagheter lär ha någon betydelse i praktiken. På en APS-C-kamera beskärs kanter och hörn, så där märks svagheterna inte alls.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

På en APS-C-kamera beskärs kanter och hörn, så där märks svagheterna inte alls.

Specifikationer

Märke
Tamron