Sony SEL 10-18mm F4.0 OSS

Det är lätt att falla för det nya vidvinkelobjektivet till Sonys NEX-kameror. Finishen är läcker, och mekaniken kör fint. Men kan optiken leva upp till det?

#Objektiv #Sony
8.7

Sonys objektiv täcker brännviddsomfånget 10–18 mm, som motsvarar 15–27 mm supervidvinkelzoom. Det har bländare F4.0 och inbyggd optisk bildstabilisering. Filtergängan är på 62 mm, och den levereras med ett bra motljusskydd. Den är gjord av metall, och både zoom- och fokusringen löper jämnt och lätt.
På våra testbilder förekom påfallande mycket vinjettering vid alla bländare och brännvidder. I bästa fall blev ljusförlusten ett bländarsteg, medan det vid 10 mm F4.0 blev det dubbla. Skärpan är hög redan från full bländare vid 10 mm, medan man måste ner på F5.6 för att få optimal kvalitet vid 14 och 18 mm.
Över F11 faller skärpan påtagligt. Skärpan är bäst i mitten, men kantskärpan hänger med bra. Det syns en aning kromatisk aberration, som dock inte gör objektivet dåligt. Det visar bara att det i praktiken är en större utmaning att konstruera ett kvalitetsobjektiv i en så kompakt storlek, och med det i åtanke är bildernas kvalitet faktiskt riktigt bra.

Omdöme

Sony har gjort en vidvinkeloptik som har en välfungerande mekanik och som samtidigt har en hög optisk kvalitet med tanke på zoom­omfånget och det mycket kompakta formatet. Det förekommer några få problem med vinjettering, men skärpan är i sin ordning.

Specifikationer

Märke
Sony