Sony DT 18-135mm F3.5-5.6 SAM

Priset ligger i den hyggliga änden bland originalobjektiven. Finishen är i sin ordning, och mekaniskt funkar objektivet också bra, med bland annat en zoomring som går jämnt och fint.

#Objektiv #Sony
8.5

Produktnamnet slutar på SAM, som står för Smooth Autofocus Motor, vilket vill säga en ljudlös, snabb fokusmotor som går att efterfokusera manuellt. På den ena sidan av objektivet sitter en knapp för att inaktivera autofokusen, och på andra sidan hittar man en knapp för att låsa vid 18 mm-inställningen, så att objektivet inte åker ut under transport. I övrigt är Sony 18-135mm ett diskret objektiv som inte väcker onödigt uppseende. Priset ligger i den hyggliga änden bland originalobjektiven. Finishen är i sin ordning, och mekaniskt funkar objektivet också bra, med bland annat en zoomring som går jämnt och fint. Så långt allt väl.
Skärpan är däremot en besvikelse vid 18 mm och full bländare, men i övrigt ligger objektivet ganska fint till på det området. Med det sagt hade vi för det här priset ställt in oss på att Sony skulle prestera bättre jämfört med både det billiga Tamron-objektivet och sin mer extrema storebror med dubbelt så stor maximal brännvidd. Förvisso var skillnaden svår att se på våra testbilder. Vi hittade dock inga färgfel, och vinjetteringen var den lägsta vi uppmätte i testet. Missteckningen är genomsnittlig, och bildkvaliteten är allt sammantaget absolut godkänd och levde upp till den fina upplösnignen 24,0 megapixel i Alpha77, som vi testade objektivet på.

Omdöme

DT 18-135mm är en utmärkt optik, men Sonys relativt dyra produkt har mer än svårt att distansera sig från Tamrons prisbomb. Vi hade räknat med en något större kvalitetsskillnad.

Specifikationer

Märke
Sony