Sony 16-35mm F2.8 ZA SSM T*

Zeiss har nämligen koncentrerat sig på optimal skärpa och ljusstyrka och låter kameran korrigera missteckning och vinjettering vid bildalstringen, så våra bilder från verkliga fotosituationer tog sig verkligen bra ut.

#Objektiv #Sony
8.8

ZA i namnet indikerar ett av Sonys prestige­objektiv från samarbetet med Carl Zeiss. Bildmitten är skarp och kontrastrik vid samtliga brännvidder och ovanligt bra vid 16 mm. I hörnen kommer kvaliteten upp på en riktigt bra nivå först runt F5.6. Vid 16 mm och F2.8 sker en ljusförlust på över två bländarsteg i hörnen jämfört med mitten. Testets dyraste objektiv vinjetterar därmed betydligt mer än det billigaste. Objektivets missteckning är genomsnittlig, men det är faktiskt lätt att förstå. Zeiss har nämligen koncentrerat sig på optimal skärpa och ljusstyrka och låter kameran korrigera missteckning och vinjettering vid bildalstringen, så våra bilder från verkliga fotosituationer tog sig verkligen bra ut. Autofokusen är snabb, precis och ljudlös.

Omdöme

Mätningarna imponerade inte, men i praktiken samspelar objektivet jättebra tillsammans med Sony-kamerornas automatik och ger bilder av mycket hög kvalitet med imponerande skärpa.

Specifikationer

Märke
Sony