Sigma 50mm F1.4 DG Art

De optiska kvaliteterna är enastående höga, och man kan absolut fota vid full bländaröppning och ändå få knivskarpa bilder. Objektivet ställer dock krav på din spegelreflex.

#Objektiv #Sigma
9.0

Våra förhoppningar på Sigmas nya Art-optik var skyhöga, så vi testade den direkt vid full bländare. Tyvärr blev inte alla bilder knivskarpa, och vi insåg snabbt att testexemplaret hade en tendens till bakfokus. Men när autofokusen fintrimmades med AF-mikrojustering i kamerans meny blev det roligare. Bilderna är överraskande skarpa till och med vid F1.4 och det så pass att Canons motsvarande bilder får ställa sig i skamvrån. Skärpan faller i kanterna i fullformat när man fotar vid F1.4, men det är normalt, och allt blir knivskarpt vid F5.6. Missteckningen är imponerande låg, och även om det syns en tydlig vinjettering vid F1.4 ligger den absolut i den fina änden av skalan, och den är borta vid F2.8. Bakgrundsslöjningen är verkligen läcker, så det är optimala förutsättningar för att ta porträtt med skarpa ögon och fin isolering av störande bakgrunder. Autofokusen är både snabb och tyst och överlag också exakt. Det var bara vid F1.4 nära närgränsen som vi ibland fick ett par oskarpa bilder.

Omdöme

Sigmas nya porträttoptik är robust och läckert byggd. Den får vår varma rekommendation med det viktiga förbehållet att din kamera bör kunna fintrimma autofokusen. Kan den bara det får du här en imponerande skärpa, en låg missteckning och en fin bokeh till ett starkt pris.

Specifikationer

Märke
Sigma