Sigma 24-105mm F4.0 DG OS HSM A

Det allsidiga objektivet passar till både fullformats- och APS-C-kameror och tecknar riktigt skarpt. Tyvärr får man också stå ut med ett par objektivfel.

#Objektiv #Sigma
8.4

Det här objektivet är byggt för fullformatskameror men kan också användas på kameror med APS-C-sensor där brännvidden motsvarar 38–168 mm. Vi har testat det till Canon på en fullformatskamera, och när det gäller skärpan är vi överförtjusta. Faktiskt tecknar det en aning skarpare än Canons motsvarande optik, EF 24-105mm F4.0L IS USM. Vid full bländare F4.0 blir hörnen dock litet oskarpa med Sigma-optiken. Den misstecknar en del vid den största vidvinkeln, men redan från 35 mm syns det bara en minimal tunnmissteckning. Den svagaste punkten är den kraftiga vinjetteringen vid full bländare, som dock försvinner redan vid F5.6. Det finns bildstabilisering, intern fokusering och en snabb och ljudlös autofokus. Vid F4.0 får man en ganska fin bakgrundsoskärpa, men det är vid F8.0 som objektivet ger den bästa skärpan och minsta vinjetteringen. Tillsammans med objektivet får man en väska och ett rejält motljusskydd. Canons lika fina optik är just nu ca 500 kronor billigare än Sigmas nya.

Omdöme

Skärpan är riktigt fin hos detta Sigma-objektiv, som både är rätt ljusstarkt och täcker ett stort brännviddsomfång. Missteckningen är ganska våldsam vid 24 mm, och vinjetteringen är kraftig vid F4.0. Det är läckert byggt, men priset är litet väl högt.

Specifikationer

Märke
Sigma