Sigma 18-200mm F3.5-6.3 II DC HSM

Skärpan är hygglig, men om man jämför med de två andra Pentax-modellerna i testet halkar Sigma efter något.

#Objektiv #Sigma
8.1

Sigma kandiderade länge till att vinna kategorin av objektiv med Pentax-fattning. Visserligen känns finishen litet plastig, och så glider zoomringen inte alls lika skönt som på de bästa objektiven, men Sigma 18-200mm är välutrustat, och det kostar bara en tredjedel så mycket som de originaltillverkade testdeltagarna. Fokusmotorn jobbar med ett litet lustigt brummande men fokuserar lika snabbt som originalet på 18–135 mm och därmed dubbelt så snabbt som den stora Pentax-modellen. Trots det låga priset har denna optik en övertygande metallfattning. Sigma 18-200mm tog med andra ord täten med åtskilliga plustecken i betygsboken, men det finns också utmaningar. Man kan inte efterfokusera manuellt, och nog så viktigt är tätningen, som Sigma saknar. Det kan alltså inte användas under samma tuffa förhållanden som de nyare Pentax-kamerorna kan, vilket är synd.
Skärpan är hygglig, men om man jämför med de två andra Pentax-modellerna i testet halkar Sigma efter något. Skillnaden är dock inte större än att man behöver ha direkt jämförbara bilder för att kunna se den. Under alla omständigheter får du bättre bilder med detta billiga objektiv jämfört med paketobjektivet på 18–55 mm, och så är priset som sagt en faktor där originalen får storstryk av underdogen.

Omdöme

För ett verkligt attraktivt pris ligger Sigma 18-200mm inte långt efter originalobjektiven. Kan du undvara tätningen och den sista skärpan är det ett bra val till Pentax DSLR.

Specifikationer

Märke
Sigma