Sigma 17-70mm F2.8-4.0 DC OS Macro C

Som ett motdrag till klena paketobjektiv lanserar Sigma nu ett dyrare objektiv som alternativ till originalen.

#Objektiv #Sigma
8.2

Sigmas nya modell ligger en klass över de billiga paketobjektiven vad gäller finish och material. Det levereras med motljusskydd och har bildstabilisering och ljudlös fokusmotor. Vi testade objektivet på Canon EOS 7D, där det balanserar perfekt. Autofokusen är snabb och exakt, men man kan inte efterfokusera manuellt. Zoom- och fokusringar vrids åt samma håll som på Canons originalobjektiv, och Sigma är minst ett halvt bländarsteg snabbare än originalen.
Bildstabiliseringen är effektiv, men det tar minst fem sekunder innan sökarbilden synbart faller till ro. Kvaliteten matchar Canons EF-S-objektiv på 17–85 mm. Det syns dock en del vinjettering vid 17 mm med full bländare. Den försvinner redan runt F4.0 och är i övrigt inte så farlig. Missteckningen är väl kontrollerad. Skärpan är fin i mitten men sjunker en del utåt kanter och hörn. Vid alla brännvidder vinner man mycket på att blända ner till F5.6 i stället för att köra på full bländare, vilket inte är onormalt för ett objektiv av detta slag.

Omdöme

Sigmas 17–70 mm är ett presentabelt objektiv som fungerar utmärkt. Det har bildstabilisering och ljudlös fokusmotor. Både pris- och kvalitetsmässigt ligger det på samma nivå som Canon EF-S 17-85mm, och därför är det svårt att hitta argument för att köpa ett tredjepartsobjektiv.

Specifikationer

Märke
Sigma