Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM | Art

Mekaniskt bättre än originalobjektiven och optiskt av väldigt hög kvalitet. Sigmas 12-24mm Art är ännu bättre och till och med en smula billigare.

av Prylguiden #Objektiv #Sigma
8.7

Med en brännvidd på 14 millimeter kan du stå i hörnet av ett rum och få med alla fyra väggarna i bilden. Det 1,2 kilo tunga objektivet med den enorma, konvexa frontlinsen är en specialkonstruktion som får med synbart mer i bilden än ett vanligt objektiv på 16–35 millimeter. Det finns tillgängligt till DSLR-kameror från Canon och Nikon och lämpar sig egentligen bara för användning med fullformatare.
Mekaniskt lever objektivet upp till den väldigt höga nivån i Sigmas Art-serie. Zoom- och fokus­ringarna går åt samma håll som hos Canon, det vill säga motsatt håll jämfört med Nikon. Tyvärr levereras ­objektivet med ett simpelt och billigt plastlock som ska skydda den stora frontlinsen.
Optiskt har det mindre missteckning än original­objektivet från Nikon, men betydligt mer vinjettering – det vill säga mörka hörn – som på 14 mm inte försvinner förrän vid F8.0. ­Detta kan dock åtgärdas i rå­konverteringen. ­Skärpan är fin i mitten och når ända ut i hörnen på F5.6.
Canons 11-24mm är i en helt ­annan prisklass, och ­Nikons något bättre 14-24mm kostar 17 490 kronor. Den värsta konkurrenten är Sigmas eget 12-24mm F4.0 Art som får med mer, är optiskt bättre och kan köpas för 13 599 kronor.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Den värsta konkurrenten är Sigmas eget 12-24mm F4.0 Art som får med mer, är optiskt bättre och kan köpas för 13 599 kronor.

Specifikationer

Märke
Sigma