Sigma 120-300mm F2.8 DG OS HSM

Denna nyhet från Sigma är mycket billigare än originalen med fast brännvidd, men går det ut över kvaliteten?

#Objektiv #Sigma
8.6

Behöver du en glugg på 120–300 mm med ljusstyrka F2.8 är valet lätt. Det finns nämligen inga andra än denna Sigma. Den väger drygt ett kilo mer än motsvarande originalobjektiv på 300 mm och kräver därför ett stativ; annars blir det för tungt att hålla. Objektivet levereras med ett bra motljusskydd och avtagbar stativfot och är tätat mot fukt och damm. Det är mekaniskt läckert, men den stora zoomringen är trög.
Autofokusen är av den ljudlösa HSM-typen. Den är i standardläget betydligt långsammare än originalobjektiven. Med Sigmas usb-docka, som är ett tillbehör för 390 kronor, kunde vi dock ändra närgränsen till 2,5 meter och satte upp AF-hastigheten på max. Då gick det genast mycket snabbare att fokusera – nästan i toppklass. Skärpan är fin redan från full bländare, och det förekommer synbar vinjettering vid F2.8, men den är borta vid F5.6. Särskilt runt 200 mm syns en måttlig kuddmissteckning, vilket dock saknar betydelse för de sport- och djurmotiv som detta objektiv lämpar sig för.

Omdöme

Sigmas nya 120–300 mm F2.8 är inte lika perfekt som objektiv med en fast brännvidd på 300 mm och samma ljusstyrka. I gengäld får du här en god flexibilitet tack vare zoommöjligheten. Priset är för övrigt mer än rimligt, medan den höga vikten drar ner betyget något.

Specifikationer

Märke
Sigma