Sigma 12-24mm F4.0 DG HSM Art

Mekaniskt och optiskt är objektivet i toppklass, och priset är dessutom lägre än hos originalobjektiven. Det stora objektivlocket i primitiv plast drar ner det totala intrycket.

av Prylguiden #Objektiv #Sigma
9.0

Sigmas nya, kraftfulla zoom i vidvinkelområdet finns tillgänglig för Canons och Nikons fullformatskameror samt Sigma. Objektivet ligger i samma prisklass som Nikons 14–24 mm F2.8 och är hälften så dyrt som Canons 11–24 mm F4.0L. Hos Sigma skvallrar namnet Art om att objektivet är av hög kvalitet, och mekaniskt är det också väldigt övertygande, trots att locket är av primitiv plast. Locket behövs dock för att skydda den enorma frontlinsen. Zoom- och fokusringarna går åt samma håll som hos Canon, vilket är tvärtom jämfört med Nikon. Den exakta autofokusen är snabb och tyst.
Optiskt är Sigmas 12–24 mm imponerande med endast svag vinjettering på 12 mm vid full bländare. Skärpan är utmärkt ända ut i kant på samtliga brännvidder på F8.0, och skärpan är fin i mitten redan från full bländare. Det förekommer en aning missteckning på 12 mm, men inte på 14 mm. Missteckningen och vinjetteringen är till och med lägre än på Canons 11–24 mm. De båda objektiven är ungefär lika stora och tunga. Man får invändiga reflexer när man fotograferar rakt mot solen, men inte mer än förväntat vid en så extrem vidvinkel. Vid 12 mm får du en diagonal bildvinkel på 122 grader som fungerar bra för landskap och arkitektur.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Vidvinkel i toppklass

Specifikationer

Märke
Sigma