Samyang T-S 24mm F3.5 ED AS UMC

Samyang har lanserat ett nytt tilt/shift-objektiv till ett rimligt pris. Det ställer dock stora krav på användaren, då objektivet inte samspelar med kameran.

av Prylguiden #Objektiv #Samyang
8.0

Tilt/shift-objektiv brukar man använda för att räta upp störtande linjer, t.ex. i bilder av arkitektur, eller för att tilta fokusplanet vid reklam- eller matfoto. Samyangs modell med en brännvidd på 24 mm kostar mindre än hälften av motsvarande originalgluggar från Canon och Nikon, och den finns dessutom till Pentax och Sony.
Objektivet ligger designmässigt nära Canon TS-E 24mm F3.5L II. Slutartid och bländare ställer man in manuellt. Med normalinställningen kan man använda kamerans ljusmätare, men när man utför tilt och shift sker förskjutningar i exponeringen på upp till ett par bländarsteg, och då gäller det att kolla bilden ordentligt efteråt på skärmen. Skärpan vid F3.5 är beskedlig, så man bör bara använda objektivet vid F5.6 eller mindre. Om man rätar upp störtande linjer minskar skärpan gradvis, och det uppstår då även missteckning. Detta är normalt lätt att korrigera i bildbehandlingen, dock inte här eftersom den bara syns på ena sidan av bilden. Tilt-funktionen funkar dock ganska fint.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Det nya tilt/shift-objektivet från Samyang är mycket krävande att jobba med. Blir bilden bra och skarp kan du ta åt dig hela äran, för utrustningen hjälper dig inte det minsta. Här rör det sig om ett ytterst ambitiöst specialobjektiv för en rimlig penning.

Specifikationer

Märke
Samyang