Samyang 16mm T2.2 ED AS UMC CS

Samyang är ett relativt nytt trejdeparts-märke. Vi tittar på om den ekonomiska vidvinkeloptiken för video är ett bra val även för den ambitiösa stillbildsfotografen.

#Objektiv #Samyang
7.5

Samyangs nya vidvinkel på 16 mm för video finns till Canon, Nikon och Sony med A- och E-fattning, och den passar bara till kameror med APS-C-sensor. Objektivet är byggt på Samyangs optik med 16 mm F2.0, som inte har vare sig autofokus eller någon inbyggd krets som kan kommunicera med kamerans automatik.
Det är inte längre något klick vid varje fullt bländarsteg, så bländarringen glider jämnt från största till minsta bländare. Dessutom har gummiringen på fokus- och bländarringarna bytts ut mot kugghjul. Detta gör det betydligt lättare att fokusera med en glidande rörelse ut och in under inspelningen, vilket är en fördel för proffs­fotografer som filmar, dock inte nödvändigtvis när man tar stillbilder. Väljer man bländarautomatik, Auto ISO och exponeringskompensation kan man fokusera manuellt.
Objektivet ger tyvärr både vinjettering och missteckning vid full bländare, och skärpan sviker vid minsta bländare. Vid de mittersta bländarna är kvaliteten däremot bra.

Omdöme

Den nya optiken från Samyang har glidande fokusering, vilket gör den lämplig för videofilmning. Problemet är bara att den inte stöder fullformat. Det är problem med vinjettering och missteckning vid full bländare, men kvaliteten är bra i mitten.

Specifikationer

Märke
Samyang