Pentax smc DA 18-135mm F3.5-5.6ED AL [IF] DC WR

Optiken är liten, lätt, ljudlös och elegant, och beteckningen WR indikerar att den är lika väl tätad mot fukt och damm som de nya kamerahusen.

#Objektiv #Pentax
8.4

Om du har testat Pentax billiga paketobjektiv på 18–55 mm vet du att det är plastigt och klent och att fokusmotorn låter som ett sågverk. Detta objektiv på 18–135 mm är däremot vad Pentax nya, bra spegelreflexkameror förtjänar. Optiken är liten, lätt, ljudlös och elegant, och beteckningen WR indikerar att den är lika väl tätad mot fukt och damm som de nya kamerahusen. I övrigt kan autofokusen efterjusteras manuellt. Det är en extra fördel inte minst hos Pentax, där fokuspunkterna bara täcker en liten del av bildytan. Finishen är överlag fin, men gummibeläggningen på fokusringen höll på att glida av från vårt splitter nya testobjektiv. Det finns inga knappar alls och därmed inte heller någon bildstabilisering.
Skärpan är bra men överraskande nog marginellt lägre än hos storebror 18-270mm. Särskilt bildhörnen vid full bländare blir rätt mjuka. Det kan störa vid reprofotografering och arkitekturfoto men är annars ett mindre problem. Missteckningen är under kontroll och vinjetteringen genomsnittlig. De nya Pentax-kamerorna är ytterst konkurrenskraftigt prissatta. Detsamma går tyvärr inte att säga om deras objektiv, och det är svårt att argumentera för att detta objektiv kostar nästan en halv gång mer än originalen på 18–135 mm från Canon och Sony.

Omdöme

18-135mm WR är den idealiska hörnstenen i en Pentax-utrustning. Det är bra, tätat, fokuserar ljudlöst och säljs i paket med kamerorna K-30 och K-5 II. Därmed är det bäst i test.

Specifikationer

Märke
Pentax