Panasonic Lumix G 20mm F1.7 II ASPH

Så här under den mörka årstiden är en ljusstark, fast brännvidd ett användbart verktyg för diskreta, personliga bilder. Panasonic har just uppdaterat ett av sina populäraste objektiv version II.

#Objektiv #Panasonic
8.9

Med F1.7 är objektivet hela tre bländarsteg mer ljusstarkt än Panasonics paketobjektiv, som vid 20 mm har bländare F4.5. Det vill i praktiken säga att man kan använda kortare slutartider eller lägre iso-värde och därmed få högre bildkvalitet. Man saknar dock bildstabiliseringen. Från F2.8 finns det inget att anmärka på bildkvaliteten. Skärpan och kontrasten är väldigt hög från mitten och ända ut i hörnen, och vinjettering och missteckning är närmast obefintlig. Vid full bländare anar man dock en begränsad vinjettering och en marginellt sämre skärpa i hörnen. Den oskarpa bakgrunden är en aning mjukare än vad man ser hos tillverkarens objektiv med en brännvidd på 14–42 mm. Väljer man bländare F1.7 kan man minska skärpedjupet, speciellt på kort håll.
Det nya objektivet mäter 2,5 cm och väger 87 gram, vilket är hälften av Olympus dyrare optik med fast brännvidd. Närgränsen är nere på 20 cm, det finns en bra fokusring, och objektivet fungerar rent mekaniskt bra.

Omdöme

Panasonics nya objektiv med en fast brännvidd på 20 mm är så diskret att det får din systemkamera att se ut som en kompaktkamera. Bildkvaliteten är i absolut toppklass, och F1.7 öppnar för bildmöjligheter som du helt enkelt inte får med en zoomoptik.

Specifikationer

Märke
Panasonic