Nikon NIKKOR Z DX 50-250mm F4.5-6.3 VR

Nikon har bara två DX-objektiv till Nikon Z 50 med APS-C-sensor, varav detta är det ena. Det kompletterar paketobjektivet på 16–50 mm till ett rimligt pris.

av Prylguiden #Objektiv #Nikon
8.6

Nikon har tills vidare bara två DX-objektiv till den spegellösa systemkameran Z 50 med APS-C-sensor, varav detta är det ena. Det kompletterar paketobjektivet på 16–50 mm och täcker 75–375 mm, vilket räcker väl för exempelvis semester-, action-, porträtt och naturbilder. Man får inbyggd bildstabilisering, vilket är bra eftersom Z 50 är den enda kameran i Z-serien utan egen stabilisering. Utformningen är kompakt, och när zoomringen vrids förbi 50mm-märket låses objektivet, så att det inte vrids och blir längre när man rör sig. Vi hade dock gärna sett ett fast grepp för att låsa upp objektivet. För att pressa priset har Nikon avstått från tätning, och fattningen är av plast. Bildkvaliteten är dock bra i relation till priset. Vinjettering uppträder på alla brännvidder vid full bländare men försvinner vid ett stegs nedbländning. Skärpan i bildmitten är generellt bra, men hörnen blir bara riktigt skarpa vid bländare F8.0 och F11 på alla brännvidder. Bländarvärden över F11 kan vi inte rekommendera på grund av den fallande skärpan. Missteckning och kromatisk aberration såg vi inte. Objektivets tysta stegmotor är snabb och precis.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Et litet och lätt zoomobjektiv med bra bildstabilisering och bra bildkvalitet i relation till priset. Skärpan i bildmitten är generellt bra medan hörnen blir lite mjuka.

Specifikationer

Märke
Nikon