Nikon NIKKOR Z 50mm F1.8 S

Robust objektiv som ger bildkvalitet i toppklass med fin skärpa och bra bokeh. Objektivet är stort och tungt. Dessutom är priset högt. Ingen programmerbar inställningsring.

av Prylguiden #Objektiv #Nikon
9.0

50 millimeter är en klassisk brännvidd för bland annat porträtt och gatufoto, och Z 50mm F1.8 S är Nikons bidrag till de nya spegellösa fullformatskamerorna i Z-serien. Det är nästan dubbelt så stort och mer än dubbelt så tungt som motsvarande Nikon AF-S NIKKOR 50mm F1.8G för DSLR. Priset är dessutom mer än dubbelt så högt.
Z-objektivet har flera linselement och det finns nya beläggningar som minimerar optiska fel. Även det nya objektivet känns gediget och balanserar väl på den Z 7 vi testade med. Eftersom Z-kamerorna har inbyggd bildstabilisering finns det inte bildstabilisering i objektivet. Autofokusen är snabb och tyst, och fokusringen löper lagom trögt vid manuell fokusering.
Konstigt nog saknar objektivet den programmerbara inställningsring som t.ex. kan justera exponeringskompensation och som finns hos paketobjektivet på 24–70 mm. Priset är högt för ett 50 mm med F1.8, men man får bildkvalitet i toppklass med en snygg skärpa över hela bildytan även på full bländare. På F1.8 kan man ana vinjettering, men den är borta vid F2.0. Någon missteckning syns inte. Bakgrundsoskärpan vid t.ex. porträtt har en fin bokeh med vackert rundade högdagrar.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Bakgrundsoskärpan vid t.ex. porträtt har en fin bokeh med vackert rundade högdagrar.

Specifikationer

Märke
Nikon