anm_nikon8-15_01

Nikon AF-S NIKKOR Fisheye 8-15mm ED F3.5-4.5E

Extrem zoom till Nikon

av Prylguiden #Objektiv #Nikon
8.7

Detta nya zoomobjektiv går särskilt bra ihop med Nikons kameror med fullformatssensor, där det inställt på 8 millimeter ger en cirkelformad fisheyebild med en bildvinkel på 180 grader hela vägen runt. Ställ in objektivet på 15 millimeter och du får en onekligen något mer användbar rektangulär fisheyebild som fyller bildytan med en 180 graders diagonal bildvinkel. På båda inställningarna är skärpedjupet extremt, inte minst när du bländar ner maximalt till F29.
Det nya zoomobjektivet har en bra mekanisk kvalitet, och inte minst konstruktionen av motljusskyddet och locket tyder på att Nikon har sneglat rejält på Canons motsvarande zoom, EF 8-15mm F4.0L Fisheye USM.
Skärpan är bra ända ut till kant, och vinjetteringen är liten. Autofokusen var lite långsam när vi testade objektivet på en D810, men det skapar bara problem om du ska använda din fisheyezoom till sport- och actionfoto. Landskap, interiörer, konstfoto och mycket annat klarar det utan problem.
Till APS-C-kameror gör du bättre i att välja Nikons gamla, formatutfyllande fisheye med fast brännvidd, AF DX Fish­eye-NIKKOR 10,5mm F2.8 G ED. Det kostar mindre än hälften.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Riktigt bra skärpedjup och fin bildkvalitet. Zoomen öppnar helt nya bildmöjligheter.
Autofokusen är överraskande långsam, vilket gör objektivet olämpligt för sport- och actionfoto.

Specifikationer

Märke
Nikon